ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η «μαύρη λίστα» των κωδικών: Με αυτά τα password οι χάκερ κάνουν… πάρτι! (pics)

Η «μαύρη λίστα» των κωδικών: Με αυτά τα password οι χάκερ κάνουν… πάρτι! (pics)
Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο;
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Είστε από αυτούς που επιλέγουν την αγαπημένη τους ομάδα, συγκρότημα ή μάρκα αυτοκινήτου για κωδικό στο email τους ή στα social media; Ή μήπως είστε από αυτούς που προτιμούν το όνομά τους ή αυτό αγαπημένων τους προσώπων, όπως των παιδιών τους; Είτε ανήκετε στη μία είτε στην άλλη κατηγορία, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να αλλάξετε άμεσα τους κωδικούς σας.

Το Κέντρο Κυβερνο-ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (NCSC) έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα 100.000 password που έχουν αποδειχτεί «παιχνιδάκι» για τους χάκερ, παγκοσμίως. Στόχος είναι να επιστήσει την προσοχή των χρηστών και να τους ενημερώσει για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι χάκερ, ώστε να μειώσει τον κίνδυνο των κυβερνοεπιθέσεων. Οι χάκερ χρησιμοποιούν λίστες με password, όταν προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα σύστημα. Μία τέτοια λίστα, είναι αυτή που δημοσίευσε το NCSC, το οποίο υπάγεται στη βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη λίστα, στις πρώτες θέσεις των πιο συνηθισμένων και άρα «χακαρισμένων» κωδικών φιγουράρουν οι συνεχόμενοι αριθμοί ή τα συνεχόμενα γράμματα -στο πληκτρολόγιο ή σε αλφαβητική σειρά. Ακολουθούν ποδοσφαιρικές ομάδες, συνηθισμένα μικρά ονόματα, αλλά και σούπερ-ήρωες. Από τη λίστα δεν λείπουν γνωστοί τραγουδιστές, ηθοποιοί και σκηνοθέτες, τα ζώδια, πρωτεύουσες και χώρες. Άλλη κατηγορία αγαπημένων κωδικών είναι οι μάρκες αυτοκινήτων, ρούχων, ακόμα και μπισκότων! Δείτε στην gallery που ακολουθεί τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Όπως τονίζει το βρετανικό Κέντρο, το ρίσκο αυξάνεται όταν χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό σε πολλές εφαρμογές. «Επιλέξτε κωδικούς που μαντεύονται δύσκολα. Σας προτείνουμε να συνδυάζετε τρεις τυχαίες λέξεις, που μπορείτε όμως να απομνημονεύσετε. Να είστε δημιουργικοί και να χρησιμοποιείτε λέξεις που θα θυμάστε ώστε οι άλλοι να μην μπορέσουν να μαντέψουν τον κωδικό σας» τονίζει ο τεχνικός διευθυντής του NCSC, Dr. Ian Levy.

Δείτε ολόκληρη τη λίστα με τους κωδικούς που πρέπει να αποφεύγετε ΕΔΩ. Αν βρείτε μέσα τον κωδικό σας, αλλάξτε τον αμέσως!

(Πηγή: Rolling Stone, The Guardian, ncsc.gov.uk)

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις