TRAVEL

Γιατί είναι καλύτερο να πάμε διακοπές στη Σαντορίνη τον χειμώνα;

Γιατί είναι καλύτερο να πάμε διακοπές στη Σαντορίνη τον χειμώνα;

Συνυφασμένη με το ειδυλλιακότερο ηλιοβασίλεμα στον κόσμο, η Σαντορίνη είναι ένας από τους top καλοκαιρινούς προορισμούς διεθνώς. Ρομαντική λόγω του ήλιου, απόκοσμη λόγω του ηφαιστείου, πολύβουη καθώς την αγαπούν άνθρωποι από κάθε γωνιά της Γης, κοσμοπολίτικη μιας και διαθέτει κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία στον κόσμο, η Σαντορίνη είναι εδώ και χρόνια δημοφιλέστατος προορισμός - κι αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει καθόλου προσεχώς.

Η νέα τάση στα ταξίδια όμως προστάζει να αποφεύγουμε κατά το δυνατόν τον συνωστισμό και όσο και αν η Σαντορίνη είναι δελεαστική, πολλοί είναι εκείνοι που θα το σκεφτούν δύο φορές πριν κλείσουν διακοπές στο μοναδικό αυτό νησί του Αιγαίου.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της Σαντορίνης όμως είναι ότι οι ομορφιές της δεν είναι ιδανικές να τις απολαμβάνουν οι επισκέπτες της μόνο υπό τη ζέστη του καλοκαιριού. Αντίθετα, πολλές από αυτές μπορεί να είναι και ακόμα πιο όμορφες τον υπόλοιπο χρόνο. Η σεζόν στο νησί, κρατάει συνήθως από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο, γεγονός που αφήνει τον Νοέμβριο και τους τρεις χειμωνιάτικους μήνες «εκτός». Αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να εκμεταλλευτούν όσοι θέλουν να απολαύσουν πραγματικά την ομορφιά και την ιδιαιτερότητα του τόπου και όχι τις «επίκτητες» ομορφιές που προσφέρει ο μαζικός τουρισμός και η -υπερβολική, κατά πολλούς- τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών.

Η off-season Σαντορίνη

Πολλά από τα εστιατόρια είναι κλειστά, όπως και τα περισσότερα πολυτελή ξενοδοχεία. Όμως η Σαντορίνη είναι εκεί, πιο «καθαρή» και πιο «ανοιχτή» από οποιαδήποτε άλλη φορά. Σοκάκια στην Οία που απολαμβάνεις μόνος σου. Ηλιοβασίλεμα στην ησυχία, χωρίς χειροκροτήματα. Τα οινοποιεία του νησιού, οι κάναβες, εξηγούν την ιστορία του περίφημου κρασιού της Σαντορίνης, ενώ τα αμπέλια, που είναι από τα αρχαιότερα της Μεσογείου, αναπαύονται. Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός πως ο χειμώνας στην Ελλάδα, ειδικά στη Νότια Ελλάδα, δεν είναι ιδιαίτερα βαρύς – πιο πιθανό είναι να πετύχουν οι χειμερινή επισκέπτες μια λιακάδα στους 18°C παρά βροχή που ίσως τους κλείσει μέσα. Το γεγονός δεν αποκλείει ακόμα και μια βουτιά στις θάλασσες της Σαντορίνης, που ούτως ή άλλως θεωρούνται από τις πιο θερμές στο Αιγαίο.

Η Σαντορίνη πίσω από την καλντέρα

Η καλντέρα της Σαντορίνης, ο μεγάλος γκρεμός που δημιουργήθηκε όταν το μισό νησί βυθίστηκε εξαιτίας μιας τεράστιας έκρηξης του ηφαιστείου, είναι σήμερα το πιο περιζήτητο μέρος στο νησί. Τα πιο ακριβά καταλύματα της Σαντορίνης έχουν θέα στο ηφαίστειο, ενώ τα χωριά της καλντέρας εξαπλώνονται όλο και περισσότερο στο χείλος του γκρεμού. Είναι αναμφισβήτητα ένα πολύ εντυπωσιακό τοπίο που κόβει την ανάσα αυτών που το αντικρύζουν για πρώτη φορά, ιδίως από τη θάλασσα, με τα λευκά σπίτια και τις εκκλησίες με τους μπλε τρούλους, να φαίνονται σαν ένα στεφάνι πάνω στους βράχους…

Αυτοί που γνωρίζουν καλά όμως, διαβεβαιώνουν πως η πραγματική ομορφιά της Σαντορίνης βρίσκεται στην ενδοχώρα και την εύφορη γη της και τα χωριά της, όπως ο Πύργος, ένας πραγματικός λαβύρινθος με στενά δρομάκια και παλιές εκκλησίες, χτισμένος έτσι ώστε να είναι απόρθητος από κάθε απειλή. Τα αμπέλια και τα οινοποιεία της Σαντορίνης βρίσκονται στην ενδοχώρα, όπως και το παλιό εργοστάσιο τομάτας, που παρασκεύαζε επί δεκαετίες τις γνωστές κονσέρβες από τοματάκι Σαντορίνης και το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

Το Ακρωτήρι

Αν η καλντέρα και το ίδιο το ηφαίστειο δεν «έκλεβαν όλη τη δόξα» της Σαντορίνης, τότε ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι θα ήταν ο λόγος που το νησί θα ήταν γνωστό παγκοσμίως. Εκεί διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση ο οικισμός που άκμαζε στο νησί όταν καταγράφηκε η μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη, περί το 1650 πΧ. Σήμερα είναι ένας επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος όπου αποτυπώνεται όλη η μεγαλοπρέπεια του οικισμού εκείνου: διώροφα κτήρια, τοιχογραφίες, δημόσια έργα, κάνουν το Ακρωτήρι έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους σε όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις ένας στους 20 επισκέπτες της Σαντορίνης – από τα πλέον των 2 εκατομμυρίων που δέχεται ετησίως – επισκέπτεται το Ακρωτήρι, που βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού, στην αντίθετα πλευρά από την Οία, που συγκεντρώνει τα πλήθη.

Ο σαντορινιός πολιτισμός

Η αρχιτεκτονική, οι παλιές εκκλησίες, τα υπόσκαφα, οι κάναβες – τα οινοποεία της Σαντορίνης, τα μουσεία της και ο πολιτισμός της εν γένει, «χάνονται» υπό το φως του καλοκαιριού, το πολύβουο πλήθος που αναζητά ξεκούραση και εξυπηρέτηση και τους φρενήρεις – πολλές φορές στα δημοφιλή νησιά – καλοκαιρινούς ρυθμούς. Όλοι αυτοί άλλωστε είναι κρίσιμοι παράγοντες για τους οποίους κάποιοι από τους επισκέπτες του νησιού, δηλώνουν ακόμα και απογοητευμένοι, αφού το επισκεφτούν. Αντίθετα, μια off season επίσκεψη, δίνει σε όλους την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολιτισμό του νησιού. Να θαυμάσουν τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται τα υπόσκαφα σπίτια και γιατί, πώς προφυλάσσουν τους κατοίκους τους από φυσικούς ή άλλους κινδύνους. Να δουν από κοντά μια κάναβα, ένα παραδοσιακό οινοποιείο και να γευτούν τον καρπό αυτού του άδενδρου και άνυδρου τόπου. Να δουν τον Πύργο και τα σπίτια του, το Εμπορείο, το Κάστρο της Οίας και το Κάστρο των Φηρών. Να επισκεφθούν τα μουσεία του νησιού και να μάθουν την ιστορία του, ώστε να το γνωρίσουν πραγματικά και να το κατανοήσουν βαθιά.

Το 2020 άλλαξε πολλά πράγματα στη ζωή μας, ακόμα και τον τρόπο που ταξιδεύουμε. Πλέον, κάθε μας ταξίδι θέλουμε να αξίζει, να μας ευχαριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Θέλουμε να γνωρίζουμε τόπους και ανθρώπους, όχι να επισκεπτόμαστε προορισμούς, τυχαία. Είμαστε ταξιδιώτες, όχι τουρίστες και θέλουμε παντού και ανά πάσα στιγμή, το καλύτερο!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.