TRAVEL

Λισαβόνα: Ταξίδι στην πιο μαγική πόλη της Πορτογαλίας

Λισαβόνα: Ταξίδι στην πιο μαγική πόλη της Πορτογαλίας

Λισαβόνα; Δεν είναι τυχαίο πως, παρά το μικρός μέγεθός της, συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες από κάθε γωνία του κόσμου...

Όχι μόνο γιατί δεν αρκεί ένα ταξίδι για να ανακαλύψουμε κάθε κρυφή ομορφιά της, αλλά γιατί η έντονη γοητεία που ασκεί στους ταξιδιώτες, η οικεία, ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως, παρά το μικρός μέγεθός της, συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες από κάθε γωνία του κόσμου, ανθρώπους που θέλουν αν γνωρίσουν από κοντά το μεσογειακό ταπεραμέντο της Λισαβόνας.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο πρώτος άνθρωπος που ανακάλυψε την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, ήταν ο βασιλιάς της αρχαία Ιθάκης, Οδυσσέας, ενόσω περιπλανιόταν στις θάλασσες περιμένοντας να επιστρέψει στο σπίτι του. Μάλιστα, το λατινικό όνομά του «Ulysses» είναι η λέξη από την οποία προήλθε μετέπειτα το όνομα της Λισαβόνα, το οποίο αρχικά ήταν «Ulissipo» ή «Olissipo». Ωστόσο, η Μαυριτανοί ήταν εκείνοι που της έδωσαν την τελική ονομασία Λισαβόνα ή «Λάσμπούνα» και τη μετέτρεψαν σε πρωτεύουσα της ευρύτερη περιοχής.

Ακολούθησαν πολλές επιδρομές, μία τεράστια εμπορική και πολιτιστική ανάπτυξη μέχρι τα μέσα του 16ου αιώνα και τον καταστροφικό σεισμό του 1531, ο εμφύλιος επί βασιλείας του Ιωάννη ΣΤ΄ και μία σειρά επιπλέον σεισμών από το 1910 έως το 1927, όπου ισοπέδωσαν κυριολεκτικά και οικονομικά την πόλη.

Σήμερα η Λισαβόνα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη και ένα από τα πιο σπουδαία λιμάνια της Ευρώπης στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ταυτόχρονα παραμένει μια πόλη που διατηρεί αναλλοίωτη την ταυτότητά της, παρά τα ιστορικά δεινά που έχει υποστεί. Το ιστορικό κέντρο της είναι χτισμένο πάνω σε επτά λόφους με στενά δρομάκια, ανηφόρες και κατηφόρες. Συνολικά τρία τελεφερίκ, αλλά και ένας ανελκυστήρας εξυπηρετούν κατοίκους και επισκέπτες που έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν αυτό το ξεχωριστό μέσο μεταφοράς για τις διαδρομές τους, εάν το επιθυμούν.

Τα περισσότερα από τα κτήρια της παλιάς πόλης της Λισαβόνας ανεγέρθηκαν τον 18ο αιώνα καθώς σχεδόν όλα τα προγενέστερα ισοπεδώθηκαν από έναν μεγάλο σεισμό που άφησε μόνο λιγοστά ερείπια από τη μεσαιωνική πόλη. Σήμερα, η παλαιότερη συνοικία της Λισαβόνας, είναι η Αλφάμα, η παλιά αραβική συνοικία της πόλης. Η μαγική της ατμόσφαιρα μεταφέρει τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή, ενώ το εντυπωσιακό κτήριο που ξεχωρίζει στην εικόνα της είναι ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Βικεντίου. Ο μεγάλος τρούλος που επίσης διακρίνεται στο τοπίο της περιοχής είναι ο ναός της Χάριτος, που σήμερα αποτελεί το Εθνικό Πάνθεον της Πορτογαλίας.

Στη Λισαβόνα οι επισκέπτες μπορούν ακόμα να δουν το Εθνικό Μουσείο Azulejos που φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή των χαρακτηριστικών πορτογαλικών πλακιδίων που ονομάζονται azulejos που μάλιστα είναι ενσωματωμένη στους τοίχους ενός παλιού μοναστηριού του 16ου αιώνα. Το σημαντικότερο μουσείο όλης της Πορτογαλίας είναι το Calouste Gulbenkian Museum, που φιλοξενεί περισσότερα από 6.000 έργα ανατολικής και δυτικής τέχνης.

Τέλος, ένα ακόμα αξιοθέατο της πόλης που μπορεί κάποιος να δει στη Λισαβόνα είναι το Elevador de Santa Justo, ένας μεγάλος κάθετος σιδερένιος τρενοανελκυστήρας του 1902 σε νεογοτθικό στυλ που συνδέει ανεβαίνοντας 45 μέτρα δύο περιοχές της πόλης, το ιστορικό κέντρο (Baixa) με την μοδάτη περιοχή Chiado και την Άνω Πόλη (Bairro Alto).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στη Νίκαια: 58χρονος έριξε οξύ στην πεθερά του - Με ψυχολογικά προβλήματα ο δράστης

Πέτρος Φιλιππίδης: Το χυδαίο μήνυμα που έστειλε σε θύμα του - Πώς του στοίχισε την αποφυλάκισή του

Ταγίπ Ερντογάν: Σοβαρή η κατάστασή του! Η μάχη με τον καρκίνο, η επιληψία και το αυτοάνοσο