TRAVEL

Δανία: 10 σημεία που πρέπει να επισκεφθούμε για να την γνωρίσουμε πραγματικά

Δανία

Η μικρή χερσόνησος με τα πολλά νησιά στον Βορρά της ευρωπαϊκής ηπείρου είναι η Δανία, με πρωτεύουσα την Κοπεγχάγη.

H Δανία συχνά συγκαταλέγεται στις Σκανδιναβικές χώρες, λόγω της γειτνίασης, που δεν είναι μόνο γεωγραφική, αλλά κυρίως πολιτισμική.

Άλλωστε από ξηράς η Δανία συνορεύει μόνο με τη Γερμανία, διά θαλάσσης με τη Σουηδία και τη Νορβηγία, ενώ βρέχεται από τη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική.

Με πληθυσμό που προσεγγίζει τα έξι εκατομμύρια, η Δανία είναι μία από τις πιο ειρηνικές χώρες στον κόσμο (δεύτερη πιο ειρηνική μετά την Ισλανδία, το 2016, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο δείκτη ειρήνης) και από εκείνες με τη λιγότερη διαφθορά.

Γεωγραφικά έχει ενδιαφέρον ότι το υψηλότερο σημείο της είναι μόλις στα 150 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, της ανήκουν τα αυτόνομα νησιά Φερόες και η Γροιλανδία, στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ είναι Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, δηλαδή έχει βασιλιά, όμως οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και συγκεντρώνονται στους εκλεγμένους άρχοντες.

Ποια είναι όμως τα δέκα μέρη της που πρέπει να επισκεφθούμε μόλις πατήσουμε το πόδι μας στο έδαφός της ώστε να την γνωρίσουμε πραγματικά;

Η πρωτεύουσα Κοπεγχάγη και η μητροπολιτική της περιοχή είναι «must» για κάθε ταξιδιώτη. Ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα και αρχικά ήταν ένα ψαροχώρι των Βίκινγκς και τον 15ο αιώνα έγινε πρωτεύουσα της Δανιμαρκίας.

Τον 17ο αιώνα υπήρξε σημαντικό περιφερειακό κέντρο, όμως τον 18ο αιώνα επλήγη από την πανούκλα και από πυρκαγιές.

Μετά το 2000 γνώρισε τεράστια οικιστική ανάπτυξη και σήμερα, τα πολύχρωμα κτήρια με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, τα πάρκα και τα άφθονα νερά, δημιουργούν ένα μοναδικό σύνολο που αξίζει να δούμε – κατά προτίμηση με ποδήλατο, που είναι εξαιρετικά αγαπητό μέσο μεταφοράς στους Δανούς.

Από εκεί και πέρα, εντοπίσαμε δέκα ακόμα μέρη της Δανίας που αξίζει να δει από κοντά κάθε επισκέπτης της.

1. Οι κήποι του Τίβολι

Οι κήποι του Τίβολι «Tivoli Gardens» είναι ίσως το πιο διάσημο αξιοθέατο στην Κοπεγχάγη. Δημιουργήθηκαν το 1843 και σήμερα φιλοξενούν χιλιάδες φυτά και λουλούδια. Μέσα στο Τίβολι όμως λειτουργεί και το δεύτερο πιο παλιό λούνα παρκ στον κόσμο!

2. Μπρόνχολμ

Το Μπρόνχολμ είναι ένα μικρό νησάκι της Δανίας, που βρίσκεται στη Βαλιτκή και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών λόγω της παραδοσιακής του εμφάνισης, που διατηρείται αναλλοίωτη στον χρόνο.

3. Κάστρο Κρονμποργκ

Είναι το περίφημο Κάστρο του Έλσινορ, όπως το ονόμασε ο Σαίξπηρ στον Άμλετ και όπως είναι αναμενόμενο, συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών. Το κάστρο του Κρόνμποργκ, όπως είναι η πραγματική του ονομασία, χρονολογείται από το 1420 και ανήκει στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ένα επιβλητικό κάστρο που διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση, με όλα τα μυστικά του περάσματα και τις υπόγειες στοές.

4. Μουσείο Den Gamle By, Άαρχους

Το Άαρχους ή Ώρχους είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Δανίας, αλλά ταυτόχρονα παραμένει και μια πόλη με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Οι επισκέπτες της δεν παραλείπουν να περάσουν από το Den Gamle By, την «Παλιά Πόλη» που είναι ουσιαστικά ένα υπαίθριο μουσείο εντός του Βοτανικού Κήπου του Άαρχους. Το μουσείο άνοιξε τις πύλες του το 1914 και τότε ήταν το πρώτο υπαίθριο στον κόσμο, ενώ πλέον φιλοξενεί περισσότερα από 75 ιστορικά κτήρια.

5. Η Μικρή Γοργόνα

Η Δανία είναι η πατρίδα του παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και η ηρωίδα του, η Μικρή Γοργόνα, κοσμεί το λιμάνι της Κοπεγχάγης. Ένα μελαγχολικό, μικρό άγαλμα, που από το 1913 που τοποθετήθηκε στο σημείο έχει «αποκεφαλιστεί» πολλάκις από βανδάλους.

6. Η χώρα των Lego

Η αυθεντική «Legoland» βρίσκεται στο Μπίλουντ της Δανίας και έχει μια εσάνς από Άγρια Δύση. Περισσότερα από 50 εκατ. τουβλάκια έχουν χρησιμοποιηθεί για να τη φτιάξουν και είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

7. Οι ακρογιαλιές του Σκάγκεν

Η ακτογραμμή του Σκάγκεν θεωρείται η πιο όμορφη της Δανίας και συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο μικρές φώκιες να βγαίνουν στη στεριά και να… στήνονται για φωτογραφία στους τουρίστες!

8. Το μουσείο των Βίκινγκ στο Ρόκιλντ

Δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται σε αυτή τη λίστα ένα μουσείο που μιλάει για τους Βίκινγκς και φιλοξενεί μάλιστα τα αυθεντικά τους πλοία, που είχαν εντοπιστεί στο φιόρδ του Ρόκιλντ!

9. Γέφυρα Έρεσουντ

Είναι η γέφυρα που περνάει πάνω από τη θάλασσα και ενώνει δύο χώρες, τη Δανία και τη Σουηδία. Διαθέτει σιδηρόδρομο και αυτοκινητόδρομο διπλής κατεύθυνσης και ουσιαστικά ενώνει τη μητροπολιτική περιοχή της Κοπεγχάγης με αυτή της σουηδικής πόλης Μάλμε, αποτελώντας έτσι την προέκταση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου της Σκανδιναβίας με αυτό της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης.

10. Παλάτι Φρεντερίκσμποργκ

Πολλά είναι τα παλάτια της Δανίας που αξίζουν την προσοχή των επισκεπτών, όμως το Παλάτι Φρεντερίκσμποργκ ξεχωρίζει. Κατασκευάστηκε το 1560 περίπου, με σκοπό να αποτελέσει την καλοκαιρινή κατοικία του βασιλιά Φρειδερίκου Β’. Ο γιος του, βασιλιάς Κρίστιαν Δ’ κατεδάφισε ουσιαστικά εντελώς το αρχικό κτίσμα και κατασκεύασε ένα ακόμα μεγαλοπρεπέστερο, το οποίο βλέπουμε και σήμερα. Λιμνούλες, κήποι και ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα δημιουργούν ένα παραμυθένιο σκηνικό που πρέπει να δούμε από κοντά!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.