TRAVEL

Χειμώνας στους υγρότοπους της Μυτιλήνης - Εξορμήσεις παρατήρησης της φύσης

Χειμώνας στους υγρότοπους της Μυτιλήνης
Η εξόρμησή παρατήρησης θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή στην Αλυκή Καλλονής στις 10 το πρωί.
INTIME NEWS

Εξορμήσεις παρατήρησης φύσης στις προστατευόμενες περιοχές - υγροτόπους της Μυτιλήνης, διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους του νησιού και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής.

Όπως λέει ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, καθηγητής Νίκος Ζούρος, «οι υγρότοποι της περιοχής της Μεσογείου φιλοξενούν κάθε χειμώνα περίπου το 50% των χηνόμορφων πουλιών (πάπιες, χήνες) ολόκληρης της Ευρώπης. Τα πουλιά βρίσκουν εδώ τις απαραίτητες ηπιότερες καιρικές συνθήκες και, φυσικά, τροφή ώστε να επιβιώσουν. Προς το τέλος της εποχής (κάποια είδη ήδη από τον Ιανουάριο!) θα μεταναστεύσουν πάλι πίσω σε βορειότερες περιοχές, όπου θα φωλιάσουν».

«Τον χειμώνα», λέει η Ελένη Γαληνού από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, «έχουν καταγραφεί 14 είδη πάπιας, τέσσερα είδη χήνας και τρία είδη κύκνου. Κοινές πάπιες είναι η Πρασινοκέφαλη, το Σφυριχτάρι, το Κιρκίρι, λιγότερο κοινές είναι η Χουλιαρόπαπια, ο Θαλασσοπρίστης, η Ψαλίδα και ο Καπακλής, και σπάνιες είναι το Γκρισάρι, το Νανοπρίστη. Εξαιρετικά σπάνιες είναι η Βουκεφάλα, το Φερεντίνι, το Κεφαλούδι, η Μαυροκέφαλη Πάπια και η Σταχτόπαπια. Οι χήνες εμφανίζονται πιο σπάνια από τις πάπιες και όχι κάθε χειμώνα, με πιο κοινές την Ασπρομέτωπη και την Σταχτόχηνα, ενώ έχουν ελάχιστες φορές καταγραφεί η Κοκκινόχηνα και η Νανόχηνα. Κάτι ανάμεσα σε πάπια και χήνα είναι η Βαρβάρα και η Καστανόπαπια, είδη που ενώ αναπαράγονται στη Μυτιλήνη, έχουν ακόμα μεγαλύτερους διαχειμάζοντες πληθυσμούς εδώ. Τέλος, τα τρία είδη κύκνων, που και αυτά δεν παρατηρούνται κάθε χρονιά, είναι ο Βουβόκυκνος, ο Αγριόκυκνος και ο Νανόκυκνος- με σπανιότερο τον τελευταίο».

Σημειώνεται ότι σε χρονιές που το κρύο έχει αρχίσει από νωρίς (Οκτώβριο), και είναι παρατεταμένο (συνεχόμενες εβδομάδες παγωνιάς στη Βόρεια Ελλάδα) φτάνουν στο νησί περισσότερα είδη, ενώ παράλληλα τα κοινά είδη καταγράφονται σε πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς. «Τότε είναι επίσης πιθανό η περιοχή μας να δέχεται και πουλιά που εγκαταλείπουν τους υγροτόπους από το εσωτερικό της Τουρκίας αναζητώντας ηπιότερες συνθήκες στα παράλιά της» λέει η κ. Γαληνού που καταλήγει: «Τα πουλιά στους υγροτόπους του νησιού αλλάζουν με τις εποχές. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να παρατηρήσουμε τα είδη του χειμώνα που θα βρίσκονται εδώ μέχρι τον Φεβρουάριο».

Η εξόρμησή παρατήρησης θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή στην Αλυκή Καλλονής στις 10 το πρωί. Στόχος να παρατηρηθούν έξι με εννέα είδη πάπιας και φυσικά αρκετά άλλα είδη υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών (Φλαμίνγκο, Αργυροπελεκάνους, ερωδιούς, κ.ά.). «Παράλληλα θα γνωρίσουμε ξανά τον σημαντικότερο υγρότοπό του νησιού μας καθώς οι βροχοπτώσεις τον έχουν μεταμορφώσει επεκτείνοντας τις πλημμυρισμένες του εκτάσεις» λέει ο κ. Ζούρος.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στη Χαλκίδα: Δύο νεκροί από τροχαίο στην περιοχή Δροσιά

Κακοκαιρία Διομήδης: Μεγάλα προβλήματα στη Θεσσαλία - Xιόνια και στην Αττική τις επόμενες ώρες

Στην αντεπίθεση ο Τζόκοβιτς: Να σταματήσει η παραπληροφόρηση, έγιναν ανθρώπινα λάθη, ζητώ συγγνώμη

Survivor: Απίστευτος καυγάς ανάμεσα σε Πιλίδη και Κατσαούνη – Τους χώρισαν οι συμπαίκτες τους