TRAVEL

Φρίκες: Το μαγευτικό ψαροχώρι της Ιθάκης που φυλάσσεται από δύο ανεμόμυλους στα άκρα του λιμανιού

Φρίκες: Το μαγευτικό ψαροχώρι της Ιθάκης που φυλάσσεται από δύο ανεμόμυλους στα άκρα του λιμανιού
Καταγάλανα νερά, πράσινα τοπία και εικόνες που σε μαγεύουν.
Delas photography

Κάποια μέρη στο νησί της Ιθάκης ξεχωρίζουν και ένα από αυτά είναι με σιγουριά οι Φρίκες.

Στο βορειοανατολικό τμήμα της Ιθάκης, σε απόσταση 19 χλμ. από το Βαθύ, υπάρχει ένα υπέροχο γραφικό ψαροχώρι με ελάχιστους κατοίκους, που ακούει στο όνομα Φρίκες και αποτελεί σύμφωνα με τους ερευνητές το ομηρικό λιμάνι του Ρείθρου.

Το λιμάνι των Φρικών δημιουργήθηκε από τους κατοίκους των γύρω ορεινών περιοχών κατά τον 16ο αιώνα, στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν το λιμάνι για τις ανάγκες της αλιείας, καθώς και για τις εμπορικές τους συναλλαγές με την ηπειρωτική χώρα.

Από την άλλη οι Φρίκες, συνδέονται και με τη νεότερη ιστορία του νησιού, όπου κατά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 13 Σεπτεμβρίου 1944, ντόπιοι αντάρτες, μετά από μια άνιση μάχη, κατέλαβαν το Γερμανικό πολεμικό πλοίο «Αντουανέτα» που ήταν αραγμένο στο μικρό λιμανάκι και αιχμαλώτισαν το πλήρωμά του. Σήμερα, αποτελεί ένα πολύτιμο τουριστικό προορισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το κύριο αξιοθέατο του χωριού αποτελούν οι δύο καλοδιατηρημένοι ανεμόμυλοι στις δυο πλευρές του λιμανιού, οι οποίοι είναι χτισμένοι στο πράσινο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τους παρομοιάζουν με κάστρο. Το βράδυ περπατώντας στην προκυμαία τους φωτίζουν και σηματοδοτούν τα όρια του πανέμορφου αυτού χωριού.

Mία βόλτα στο όμορφο νησί των Επτανήσων, θα μας πείσει για τον λόγο τον οποίο ο Όμηρος την επέλεξε ως το μέρος που θα αποτελούσε τον τόπο καταγωγής μα και τελικό προορισμό του ήρωά του, του πολυμήχανου Οδυσσέα.

Σχετικές ειδήσεις