Μνημείο των Ανακαλύψεων ή Μνημείο των Εξερευνήσεων
Το Μνημείο των Ανακαλύψεων ή Μνημείο των Εξερευνήσεων βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Τάγου στη συνοικία Μπελέμ της Λισαβόνας στην Πορτογαλία
Πηγή: Photo by DeAgostini/Getty Images
TRAVEL

Λισαβόνα: Τα πέντε αξιοθέατα που αναδεικνύουν τη μοναδική ομορφιά της

Πέντε αξιοθέατα τα οποία θα μας παρακινήσουν να συμπεριλάβουμε τη Λισαβόνα στους μελλοντικούς προορισμούς μας.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Ξενοδόχων της Πορτογαλίας, η μεγάλη ανάπτυξη που παρουσιάζει φέτος ο τουρισμός στη χώρα, έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν την Πορτογαλία τον περασμένο Μάιο αυξήθηκε σχεδόν έξι φορές από τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, παραμένοντας, ωστόσο, 9% χαμηλότερος από τα επίπεδα προ πανδημίας.

Αυτό θεωρούν πως οφείλεται στο γεγονός πως η χώρα βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από την εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας, όμως, όλοι γνωρίζουμε πως ένας ακόμη λόγος είναι το γεγονός πως η Πορτογαλία διαθέτει όλα όσα αναζητά ένας επισκέπτης από τον προορισμό των διακοπών του. Και αν υπάρχει ένα μέρος που είναι βέβαιο πως μπορεί να γοητεύσει κάθε ταξιδιώτη, με την πρώτη ματιά αυτό είναι η πρωτεύουσα της χώρας, δηλαδή η Λισαβόνα, η οποία συνδυάζει τα πλεονεκτήματα μίας μεγάλης μητρόπολης, με τη ζεστή, αυθεντική φιλοξενία μίας πόλης του ευρωπαϊκού Νότου.

Και αν όλα τα παραπάνω δεν ήταν αρκετά για να μας πείσουν να κλείσουμε εισιτήρια για έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα από αξιοθέατα, τα οποία θα μας παρακινήσουν να συμπεριλάβουμε τη Λισαβόνα στους μελλοντικούς προορισμούς μας.

Το εμβληματικό «σήμα κατατεθέν» São Jorge


Αν μπορούσαμε να πούμε πως υπάρχει ένα αξιοθέατο στη Λισαβόνα που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν της πόλης, αυτό είναι σίγουρα το São Jorge, δηλαδή το μεσαιωνικό κάστρο του Αγίου Γεωργίου. Το επιβλητικό φρούριο είναι σκαρφαλωμένο στον λόφο που βρίσκεται πάνω από το ιστορικό κέντρο της πόλης και η κατασκευή του χρονολογείται στον 11ο αιώνα, τότε που η πόλη ήταν υπό την κυριαρχία των Μαυριτανών, ενώ χρησιμοποιούνταν ως μέρος στέγασης των στρατευμάτων και των αριστοκρατών, σε περίπτωση πολιορκίας της πόλης. Ανεβαίνοντας στο φρούριο, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν μία μοναδική θεά της πόλης από ψηλά, καθώς και να επισκεφθούν τον καθεδρικό ναό της Λισαβόνας, ο οποίος βρίσκεται στον ίδιο λόφο.

São Jorge
São JorgeUnsplash

Η διαχρονική γοητεία του Convento do Carmo

Ένα ακόμη σημείο που αξίζει τον χρόνο και την προσοχή κάθε επισκέπτη που βρίσκεται στη Λισαβόνα είναι το Convento do Carmo, δηλαδή η μονή του Κάρμο, ένα αξιοθέατο από πέτρα και μάρμαρο, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν της πόλης και ξεκίνησε να χτίζεται στις 16 Ιουλίου του 1389. Φτάνοντας κανείς στο Carmo Conventο συναντά μία μικρή πλατεία, ενώ μπορεί να θαυμάσει τους «γυμνούς» τοξωτούς θόλους, την αυθεντική γοτθική αρχιτεκτονική, αλλά και ό,τι απέμεινε όρθιο έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό του 1755 που κατεδάφισε ένα μεγάλο μέρος της πόλης. Επιστρέφοντας στο σήμερα, το Convento do Carmo φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λισαβόνας, καθώς και ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης.

Convento do Carmo
Convento do CarmoUsplash

Εικαστικές αναζητήσεις στο Museu Coleção Berardo

Για τους λάτρεις της τέχνης και δη, της μοντέρνας και της σύγχρονης τέχνης, το Museu Coleção Berardo, δηλαδή το Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Berardo, πρέπει να είναι μία αναπόσπαστη προσθήκη στη bucket list τους. Πρόκειται για έναν χώρο πολιτισμού που φιλοξενεί την ανεκτίμητη και πλούσια συλλογή έργων τέχνης του δισεκατομμυριούχου José Berardo, η οποία περιλαμβάνει σπάνια εξπρεσιονιστικά, υπερρεαλιστικά και pop art έργα τέχνης. Από τον Andy Warhol στον Jackson Pollock και από τον Man Ray στον Salvador Dalí και τον Pablo Picasso, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η συγκεκριμένη γκαλερί προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ζήσουν μία πρωτόγνωρη και συναρπαστική εικαστική αναζήτηση.

Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Berardo
Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Berardo

Ατελείωτες περατζάδες πλάι στο Torre de Belém

Μέσα στα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Λισαβόνας συγκαταλέγεται και το εντυπωσιακό Torre de Belém, δηλαδή ο πύργος της Μπελέμ ή αλλιώς, ο πύργος του Αγίου Βικεντίου, ο οποίος ανήκει στα Παγκόσμια Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για μία τετραώροφη κατασκευή, ύψους 30 μέτρων, κατασκευασμένη από ασβεστόλιθο, η οποία αρχικά σχεδιάστηκε στα μέσα του 15ου αιώνα, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως οχυρό στις εκβολές του ποταμού Τάγου, ενώ έκτοτε, κατάφερε να ενσωματωθεί απόλυτα και να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής ακτογραμμής. Και παρότι στο πέρασμα των χρόνων δέχθηκε αρκετές επιθέσεις από επιδρομείς, η αποκατάστασή του που ξεκίνησε στα μέσα του 20ου αιώνα και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 1998, έχει καταφέρει να το διατηρήσει σχεδόν αναλλοίωτο.

Mosteiro dos Jeronimos
Mosteiro dos Jeronimos

Ένα «ταξίδι» στον χρόνο μέσα στο Mosteiro dos Jeronimos

Το Mosteiro dos Jeronimos, δηλαδή η Μονή των Ιερονυμιτών, είναι ένα ακόμη από τα Παγκόσμια Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO που βρίσκεται στη Λισαβόνα και ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης. Αυτό δεν μας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς πρόκειται για ένα αξιοθέατο με σημαντική ιστορία και ένα μέρος που ξεχωρίζει για την ομορφιά και την αρχιτεκτονική του. Η κατασκευή του ξεκίνησε στις 6 Ιανουαρίου του 1501 και ολοκληρώθηκε έναν αιώνα αργότερα, ενώ τα σχέδιά του ανέλαβε ο Diogo de Boitaca, για τον εορτασμό της επιστροφής του Βάσκο Ντε Γκάμα από την Ινδία. Το κτηριακό συγκρότημα αποτελείται από την εντυπωσιακή εκκλησιά Σάντα Μαρία και το διώροφο μοναστήρι, ενώ ξεχωρίζει για την αυθεντικό αρχιτεκτονικό στυλ του, manueline, το οποίο είναι μία πορτογαλική εκδοχή του γοτθικού ρυθμού.

Λισαβόνα
Λισαβόνα

Όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα αξιοθέατα που μπορείς κανείς να θαυμάσει, πραγματοποιώντας μία επίσκεψη στη Λισαβόνα. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας «κρύβει» πολλούς ακόμη θησαυρούς που αξίζει κάποιος να ανακαλύψει.




Διαβάστε επίσης

Μπρασόβ: H πόλη με τους ζωντανούς θρύλους

Ταλίν: Η ωραιότερη μεσαιωνική πόλη της βόρειας Ευρώπης

Ταξιδεύουμε στις ιστορικές πόλεις της Μέσης Ανατολής

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ