λιμνη φθινοπωρο
To φθινόπωρο στις λίμνες και στα βουνά της χώρας μας
Πηγή: Pixabay
TRAVEL

Πέντε εκδρομές στη φύση για να νιώσουμε και να δούμε το φθινόπωρο

Η φύση φοράει τα φθινοπωρινά της και εμείς ταξιδεύουμε σε λίμνες και βουνά της χώρας μας για να την απολαύσουμε.

Μπορεί ο Σεπτέμβριος να θεωρείται… καλοκαίρι στη χώρα μας, όσον αφορά στα νησιά και τον Νότο, όμως στην ηπειρωτική χώρα και στα ορεινά, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εάν θέλουμε λοιπόν να αισθανθούμε την πραγματική αλλαγή της εποχής, τα παρακάτω πέντε μέρη της χώρας μας είναι ιδανικά για να δούμε τα φύλλα των δέντρων να πέφτουν και την ψύχρα του φθινοπώρου να επικρατεί, μεταμορφώνοντας τη φύση.

Καστοριά: Η μαγεία της λίμνης το φθινόπωρο

Τα παλιά αρχοντικά, η πολύ ξεχωριστή ατμόσφαιρα της παλιάς πόλης, που είναι χτισμένη δίπλα στο νερό, η λίμνη και οι χρωματισμοί της που αντικατοπτρίζουν τη γύρω φύση, κάνουν την Καστοριά ως την ιδανική επιλογή για μια πρώιμη φθινοπωρινή εξόρμηση, ακόμα και τον Σεπτέμβριο. Καθώς τα φύλλα των δέντρων γίνονται καφετιά και αρχίζουν να πέφτουν, ο περιλίμνιος περίπατος γίνεται ακόμα πιο ατμοσφαιρικός.

Καστοριά
Καστοριά

Στην Καστοριά, θα γευτούμε τοπικές νοστιμιές στα εστιατόρια δίπλα στο νερό και το βράδυ θα φορέσουμε ζακέτα για να απολαύσουμε την ψύχρα της υπαίθρου. Πρόκειται άλλωστε για μία από τις πιο παλιές πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας με μακρά παράδοση στην επεξεργασία της γούνας. Η λίμνη της Καστοριάς λέγεται λίμνη Ορεστιάδα και αποτελεί έναν πλούσιο υγρότοπο με περισσότερα από 200 είδη πουλιών και ψαριών, όπως το γριβάδι, οι τούρνες, οι πλατίκες, οι πέρκες και άλλα.

Νυμφαίο: Παραμυθένια ατμόσφαιρα στα βουνά της Μακεδονίας

Χτισμένο στα 1.350 μ. υψόμετρο, στις πλαγιές του όρους Βίτσι, στη Μακεδονία, βρίσκεται το Νυμφαίο, ένα ορεινό χωριό που είναι στα καλύτερά του το φθινόπωρο.

Νυμφαίο
Νυμφαίο

Μέσα σε ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, με μεγαλόπρεπα αρχοντικά, στολισμένα με χειροποίητα έπιπλα, με εκλεκτά κρασιά και τοπικές γεύσεις, πετρόχτιστα καλντερίμια και μονοπάτια μέσα στα δάση της οξιάς, προσφέρει ανεκτίμητες εμπειρίες σε όλους.

Φυσικά, η επίσκεψη στο Νυμφαίο συνδυάζεται άψογα με μια επίσκεψη στο γειτονικό Κέντρο Προστασίας Αρκούδας «Αρκτούρος», το μοναδικό στην Ελλάδα, όπου το φθινόπωρο μπορούμε να δούμε τις αρκούδες προτού πέσουν σε χειμερία νάρκη.

Κερκίνη: Σπάνια χλωρίδα και πανίδα στα νερά της πιο εντυπωσιακής λίμνης του Βορρά

Στην Κερκίνη, έξω από τις Σέρρες, το φθινόπωρο είναι μαγικό. Η όμορφη λίμνη της Κερκίνης είναι τεχνητή, έχει μήκος 17 χλμ. και πλάτος 5 χλμ. και δημιουργήθηκε από το φράγμα του Στρυμόνα γύρω στο 1930.

Η λίμνη Κερκίνη απέχει 35 χλμ., από τις Σέρρες και 80 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που δικαιολογημένα την καθιστά ιδιαιτέρως ελκυστική επιλογή για μονοήμερη εκδρομή. Θα τολμούσαμε να πούμε πιο ελκυστική από κάθε άλλη περιοχή της βόρειας Ελλάδας.

Κερκίνη
Κερκίνη

Η λίμνη Κερκίνη συμπεριλαμβάνεται στους 10 διεθνούς σημασίας υδροβιότοπους της Ελλάδας. Στο βορειοδυτικό τμήμα της λίμνης βρίσκονται τα όμορφα χωριά της και οι τουριστικές υποδομές της, ενώ στο ανατολικό πρωταγωνιστεί η πλούσια πανίδα της.

Για να απολαύσεις ολόκληρο το μαγευτικό τοπίο της, μπες σε μια βάρκα -λέγονται μπλάβες- και ανοίξου στα γαλήνια νερά της για να χορτάσει το μάτι σου από νούφαρα, εντυπωσιακά πουλιά (πελαργoύς και αργυροπελεκάνους κατά κύριο λόγο), που κάνουν τη στάση τους εκεί τις εποχές μετανάστευσης.

Λίμνη Πλαστήρα: Δραστηριότητες στη φθινοπωρινή φύση, δίπλα στο νερό

Αν θέλουμε να συνδυάσουμε μια φθινοπωρινή εξόρμηση με δραστηριότητες στη φύση, η Λίμνη Πλαστήρα στα ορεινά της Καρδίτσας, είναι ιδανική επιλογή.

Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα

Περιτριγυρισμένη από γραφικά χωριά και πανέμορφα δάση, αξίζει την προσοχή μας αν είμαστε λάτρεις της κωπηλασίας, της ιππασίας, της τοξοβολίας ή απλώς και της πεζοπορίας στο βουνό και δίπλα στο νερό – η βόλτα στην περίμετρο της λίμνης είναι must για τους επισκέπτες.

Από εκεί και πέρα, μπορούμε να επισκεφθούμε το Νεοχώρι με τη θαυμάσια θέα και τα ταβερνάκια με τα πεντανόστιμα πιάτα, αλλά και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 16-17ο αιώνα. Στη Νεράιδα επίσης, που είναι χτισμένη μέσα στα έλατα, θα περάσουμε θαυμάσιες στιγμές μέσα στη φύση.

Φενεός: Στο πιο μαγικό οροπέδιο της Πελοποννήσου

Στην πανέμορφη ορεινή Κορινθία, το οροπέδιο του Φενεού είναι ο προορισμός που από την πρώτη στιγμή μας μαγεύει.

Φενεός
Φενεός


Η λίμνη Δόξα, περιτριγυρισμένη από ψηλά βουνά, καταπράσινη φύση, μας προσκαλεί σε ένα τοπίο που δεν έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Ολόκληρο το οροπέδιο είναι εξαιρετικά εύφορο και παράγει ονομαστά για τη νοστιμιά τους όσπρια που αξίζει να προμηθευτούμε απευθείας από την «πηγή»!

Στη λίμνη μπορούμε ακόμα και να βουτήξουμε, αν ο καιρός το επιτρέπει, ενώ οι περίπατοι στη φύση και στο «Παλαιομονάστηρο», το οποίο χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Φανούριο.

Διαβάστε επίσης

Πέντε ευρωπαϊκές πόλεις για διακοπές τον Σεπτέμβριο

Επτά πανέμορφες παραλίες για τις βουτιές του Σεπτεμβρίου

Πέντε δημοφιλή ελληνικά νησιά που «πρωταγωνίστησαν» στη μεγάλη οθόνη

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ