TRAVEL

Άγιος Στέφανος: Ένα Συριανό ξωκλήσι στην καρδιά του βράχου

Άγιος Στέφανος: Ένα Συριανό ξωκλήσι στην καρδιά του βράχου

Ο λόγος για το πανέμορφο μικρό καθολικό ξωκλήσι του Αγίου Στεφάνου στα δυτικά της Σύρου.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, το ξωκλήσι του Αγίου τοποθετείται κοντά στον Γαλησσά και βρίσκεται κρυμμένο κάτω από έναν βράχο με την καλύτερη θέα στη θάλασσα του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον μύθο, το χτίσιμο του μικρού αυτού ναού οφείλετε σε έναν ψαρά, ο οποίος έκανε τάμα στον Άγιο στην προσπάθειά του να σωθεί από τα πλοκάμια ενός μεγάλου χταποδιού. Ωστόσο το χτίσιμο ήταν εύκολη υπόθεση, μιας και δεν χρειάστηκε ούτε ταβάνι αλλά ούτε και πάτωμα για να ολοκληρωθεί. Οι τέσσερις ολόλευκοι τοίχοι του θαρρείς και είναι ριζωμένοι στα επιβλητικά βράχια, με το λευκό τους χρώμα να έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με το καστανό των βράχων μα και με το μπλε της θάλασσας που απλώνεται ελάχιστα μέτρα από κάτω του.

Γιορτάζεται δύο φορές μέσα στη διάρκεια του έτους, στις 19 Αυγούστου και στις 26 Δεκεμβρίου. Τις ημέρες αυτές πλήθος κόσμου συρρέει στο παρεκκλήσι για να παρακολουθήσει τη Θεία λειτουργία μα και για “επωφεληθεί” από το τοπικό κέρασμα που προσφέρεται από συριανά λουκούμια και μαστίχα Χίου.

Εάν κανείς θελήσει να επισκεφτεί τον Άγιο Στέφανο, υπάρχουν δύο τρόποι. Μπορεί λοιπόν να τον προσεγγίσει είτε δια θαλάσσης, με βάρκα, αφού ο μικρός μώλος με τα σκαλοπάτια οδηγούν αμέσως σε αυτόν, είτε μέσω ενός μικρού μονοπατιού που ξεκινάει από την παραλία του Γαλησσά, διάρκειας περίπου 15 λεπτών…

Πηγή:travel-inspiration.gr