TRAVEL

Ελ Καπιτάν: Τι κρύβει ο επιβλητικός «Αρχηγός» στη Βόρεια Αμερική

Ελ Καπιτάν: Τι κρύβει ο επιβλητικός «Αρχηγός» στη Βόρεια Αμερική
Ο επιβλητικός μονόλιθος στην «καρδιά» του Πάρκου Γιοσέμιτι στις Η.Π.Α.
WIKIPEDIA

Το Ελ Καπιτάν (El Capitan) είναι ένας κάθετος μονολιθικός σχηματισμός στο Γιοσέμιτι, στο βόρειο τμήμα της κοιλάδας Γιοσέμιτι, κοντά στο δυτικό άκρο της.

Ο γρανιτένιος μονόλιθος εκτείνεται περίπου 3.000 πόδια (900 μέτρα) από τη βάση προς την κορυφή, κατά μήκος της ψηλότερης όψης του και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους αναρριχητές σε όλον τον κόσμο.

Ο σχηματισμός ονομάστηκε «Ελ Καπιτάν» από το Τάγμα της Μαριπόζα, όταν εξερεύνησε την κοιλάδα το 1851.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Το Ελ Καπιτάν είναι ελεύθερη ισπανική μετάφραση του ονόματος που έδωσαν οι γηγενείς στο σύμπλεγμα, «Το-το-κον ου-λαχ» ή «Το-τοκ-αχ-νου-λαχ». Δεν είναι σαφές αν οι γηγενείς Αμερικανοί αναφέρονταν σε κάποιον ιδιαίτερο φυλετικό αρχηγό, ή απλά εννοούσαν «ο αρχηγός» ή «αρχηγός του βράχου».

Η κορυφή του Ελ Καπιτάν είναι προσεγγίσιμη οδικώς από την κοιλάδα του Γιοσέμιτι, από το μονοπάτι δίπλα στους καταρράκτες του Γιοσέμιτι, με κατεύθυνση δυτικά.

Πάμε μια τρισδιάστατη βόλτα στον «Αρχηγό»; Κάνε κλικ ΕΔΩ

Ποια είναι, όμως τα μυστικά του Ελ Καπιτάν;

1. Το μοναχικό πεύκο

Βαθιά ριζωμένο στο γρανιτένιο πέτρωμα στους πρόποδες του «Αρχηγού» βρίσκεται ένα πελώριο πεύκο ύψους 25 περίπου μέτρων. Το πεύκο στέκει σε υψόμετρο 121 μέτρων και είναι το μοναδικό μεγάλο δέντρο που υπάρχει στην πρόσοψη του μονόλιθου.

2. Καταφύγιο άγριων ζώων

Παρά την απόκρημνη και φαινομενικά αφιλόξενη επιφάνειά του, τα ρήγματα και οι προεξοχές του Ελ Καπιτάν συναποτελούν ένα σπουδαίο οικοσύστημα, όπου ζουν ποντίκια, φίδια και βατράχια.

3. Ο θανάσιμος κίνδυνος

Ακριβώς επειδή συνιστά πρόκληση για τους αναρριχητές, ο «Αρχηγός» είναι επικίνδυνος και άρα χρειάζεται προσοχή. Υπολογίζεται ότι από το 1955 έως και το 2012 έχουν σκοτωθεί 23 ορειβάτες, στην προσπάθειά τους να ανέβουν στην κορυφή του βουνού.

4. Ένα φωτογραφικό αριστούργημα

Η πρώτη φωτογραφία του Ελ Καπιτάν τραβήχτηκε πριν από 103 χρόνια, το 1916, από τον Άνσελ Άνταμς, όταν αυτός ήταν μόλις 14 ετών. Η φωτογραφία αυτή έμελλε να χαρακτηριστεί – όχι άδικα – ως ένα έργο τέχνης το 1968, υπό τον τίτλο «Ελ Καπιτάν, Χειμώνας, Ανατολή Ηλίου».

Σχετικές ειδήσεις