ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Σόιμπλε: Προσπαθώ να μη χάνω την υπομονή μου με τους Έλληνες

Β. Σόιμπλε: Προσπαθώ να μη χάνω την υπομονή μου με τους Έλληνες

Νέες πιέσεις προς τη χώρα μας ασκεί η γερμανική πλευρά.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «προσπαθεί να μη χάσει την υπομονή του με τους Έλληνες», προσθέτοντας ωστόσο ότι οι αρμόδιοι, δηλαδή ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ARD, ο Σόιμπλε ανακοίνωσε ότι η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα καταβληθεί σε δόσεις και αφού η κυβέρνηση εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, δηλαδή εντάσσοντας τα μεταρρυθμιστικά μέτρα στη νομοθεσία της μέχρι την 1η Μαρτίου.

Επίσης, έδωσε έμφαση στην αυστηρή επιτήρηση που θα έχει η Ελλάδα καθώς και στη δημιουργία ειδικού συμψηφιστικού λογαριασμού ώστε «να μην εκπορεύεται πλέον από την Ελλάδα κίνδυνος αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης».

Πάντως, ο Σόιμπλε αν και παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα προχώρησε σε μια σειρά αποφάσεων, όπως η μείωση του κατώτατου μισθού, οι παρεμβάσεις είναι αναγκαίες, αφού «η Ελλάδα είναι υπερβολικά ακριβή σε ό,τι αφορά το εργασιακό κόστος». Βέβαια, παραδέχθηκε ότι χρειάζεται χρόνος για να αποδώσουν τα μέτρα.

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα, ο Σόιμπλε απάντησε καταφατικά, θέτοντας ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη τις μεταρρυθμίσεις, ενώ υπενθύμισε ότι η Κομισιόν έχει δεσμευτεί για καλύτερη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων για την Ελλάδα, κάτι που επιθυμεί τόσο η χώρα του όσο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Παράλληλα, ο Σόιμπλε υποστήριξε ότι οι λογαριασμοί Ελλήνων στο εξωτερικό δεν μπορούν εύκολα να παγώσουν, ενώ παρέπεμψε στην ανάγκη δημιουργίας σύγχρονης φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα.