ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση παρουσίασε η αγορά κινητών τηλεφώνων

Πτώση παρουσίασε η αγορά κινητών τηλεφώνων

H παγκόσμια αγορά κινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Gartner, παρουσίασε σημάδια κάμψης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Το γεμάτο προκλήσεις οικονομικό περιβάλλον και η αναβολή χρήσης του δικαιώματος αναβάθμισης από πολλούς καταναλωτές, προκειμένου να επωφεληθούν αργότερα εντός του έτους από το λανσάρισμα υψηλού προφίλ συσκευών, επιβράδυνε τη ζήτηση σε όλες τις αγορές», σημειώνεται σε σχετική αναφορά.

Παρόλο αυτά, η αγορά των smartphones συνεχίζει να καταγράφει υψηλές επιδόσεις, σημειώνοντας αύξηση κατά 42,7%, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gartner, οι παγκόσμιες πωλήσεις κινητών τηλεφώνων μειώθηκαν κατά 2,3%, στα 419 εκατομμύρια μονάδες, με τα smartphones να αντιπροσωπεύουν πλέον το 36,7% του συνόλου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αναμενόμενη -για τα μέσα Σεπτεμβρίου- παρουσίαση του νέου iPhone από την Apple και η συνεχής προώθηση 3G συσκευών από τους Κινέζους κατασκευαστές στην τεράστια και εντυπωσιακά αναπτυσσόμενη εγχώρια αγορά, θα οδηγήσει σε νέα ανοδική τροχιά τις πωλήσεις των smartphones, πιέζοντας περαιτέρω το μερίδιο των συμβατικών συσκευών.

Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η Samsung οδήγησε την αγορά των κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως, με μερίδιο 21,6%, μπροστά από το 19,9% της Nokia. Και ενώ οι Κορεάτες είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται παράλληλα με την εμπορική διάθεση του εντυπωσιακού Galaxy SIII, η Nokia δίνει μάχη με νέους αναδυόμενους κατασκευαστές για να διατηρήσει τη θέση της στην αγορά των συμβατικών συσκευών.