ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δηλώσεις Κατσάμπα, ο Γ. Στουρνάρας και ο Ευ. Βενιζέλος

Οι δηλώσεις Κατσάμπα, ο Γ. Στουρνάρας και ο Ευ. Βενιζέλος

Άναψαν τα τηλέφωνα στην κυβέρνηση μετά τη δήλωση «βόμβα» που έκανε ο εκτελεστικός διευθυντή του ΔΝΤ

Έτρεχαν και δεν έφθαναν κυβερνητικοί παράγοντες μετά τις επισημάνσεις που έκανε ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Θάνος Κατσάμπας στο “Dow Jones Newswires” ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης από την ευρωζώνη.

Μόλις μεταδόθηκε η είδηση πήραν φωτιά οι τηλεφωνικές γραμμές στο Μέγαρο Μαξίμου, στο υπουργείο Οικονομικών και στα γραφεία των τηλεφωνικών εταίρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα να αναλύσει τα λεγόμενα του κ. Θ. Κατσάμπα και επέμεινε στη συνεπή τήρηση των δεσμεύσεων προς την τρόικα.

Πάντως ακολουθήθηκε τακτική ηπίων τόνων αφού συμφωνήθηκε να διατυπωθεί απάντηση εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών με τη μορφή δήλωσης (που δόθηκε στο πρακτορείο Reuters) και να μην εκδοθεί ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Με λακωνικό ύφος, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «οι θέσεις της Ελλάδος διαμορφώνονται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας».

Αναλόγου περιεχομένου ήταν και η δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Τζέρυ Ράις, σχολιάζοντας ότι η συζήτηση επικεντρώνεται να τεθεί σε σωστή τροχιά το υφιστάμενο πρόγραμμα.

Ωστόσο σαφής διάψευση δεν έγινε, όπως σχολιάζεται στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Πολλοί σχολιάζουν μάλιστα ότι βρήκε αφορμή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος για να γίνει ακόμα πιο αυστηρός με τις επιλογές και την πολιτική που ακολουθεί ο υπουργός Οικονομικών. Από την άλλη πλευρά, πάντως, όταν προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε αυτό το κλίμα σε πρόσωπα του περιβάλλοντος Στουρνάρα αρκέστηκαν σε μια από τις επισημάνσεις του κ. Κατσάμπα, λέγοντας ότι μόνο το 22% των δεσμεύσεων που έλαβε η κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου εφαρμόσθηκαν το 2011. Ως γνωστόν, αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών ήταν ο κ. Βενιζέλος...

Χ.Κ.Λ.