ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ασμουσεν: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αυξήσει τη βοήθεια στην Ελλάδα

Γ. Ασμουσεν: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αυξήσει τη βοήθεια στην Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να επιμηκύνει το χρονικό διάστημα αποπληρωμής των δανείων, ούτε να χαμηλώσει τα επιτόκια προς την Ελλάδα, δηλώνει σε συνέντευξή του στην Bild ο Γιοργκ Ασμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Και οι δύο παραχωρήσεις θα είναι μια μορφή διαγραφής χρεών και ως εκ τούτου είναι άμεση οικονομική υποστήριξη στο ελληνικό κράτος. Αυτό δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το δίκαιο που διέπει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», υπογραμμίζει ο Ασμουσεν.

Αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στη χώρα μας, ο κ. Ασμουσεν υποστηρίζει ότι η επίσκεψη δεν συνδέεται με απόφαση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Όπως λέει προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, είναι να κλείσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2013/2014 και να πραγματοποιηθούν εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Τάσσεται, επίσης, υπέρ της παραμονής της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ, αλλά όπως σημειώνει το «κλειδί» για αυτό βρίσκεται στην Αθήνα.

Αν και παραδέχεται ότι στην Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πολλά και άξια σεβασμού, θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα.

« Επειδή τα έσοδα δεν καλύπτουν τα έξοδα σήμερα, μια χρονική επέκταση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που συμφωνήθηκε σημαίνει αυτομάτως ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη δηλώνει επίσης στην ίδια συνέντευξη ότι δεν βλέπει « αυξημένο κίνδυνο υποτίμησης του νομίσματος». «Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το επόμενο έτος ο πληθωρισμός θα επανέλθει κάτω από το 2%», υποστηρίζει ο Ασμουσεν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις χρηματοπιστωτικές αγορές παρατηρείται πάντως μια «απατηλή ηρεμία» που σημαίνει πως θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα λάβει περαιτέρω μέτρα. «Το γεγονός ότι έχουμε ανακοινώσει ότι θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε το ευρώ [EUR=X] συνέβαλε στην νηνεμία στις αγορές. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Επειδή είναι κατά τη γνώμη μου μια παραπλανητική ηρεμία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ασμουσεν διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα εξασφαλίσει επίσης τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος στο μέλλον. «Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί γι 'αυτό», είπε, σημειώνοντας ότι μετά την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι 2%.

Σχετικά με την κρίση χρέους, υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε όλες σχεδόν τις χώρες της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Κάλεσε τέλος τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να «αναπτύξουν ένα όραμα για την Ευρώπη», στις συνόδους κορυφής του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Ούτε παράταση ούτε μείωση στα επιτόκια της Ελλάδας