ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Στα μέσα του 2014 η συζήτηση για νέα βοήθεια στην Ελλάδα

Σόιμπλε: Στα μέσα του 2014 η συζήτηση για νέα βοήθεια στην Ελλάδα

Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Bild», επισημαίνοντας ότι «θα αποφασίσουμε στα μέσα του 2014 αν πρέπει να βοηθήσουμε και πάλι την Ελλάδα», ωστόσο «κάτι τέτοιο θα γίνει εφόσον η Ελλάδα παραμείνει στον... δρόμο των μεταρρυθμίσεων και εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί».


Ο ισχυρός άνδρας της γερμανικής οικονομίας προσέθεσε ότι «η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Ελλάδα αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, καθώς θα δείξει στον ελληνικό πληθυσμό ότι το μέλλον του βρίσκεται στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ότι «στην Ελλάδα πολλά πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα, δεν υπάρχει αμφιβολία γι΄αυτό», σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στην περίπτωση της Ελλάδας χρειάζεται μεγάλη υπομονή από την πλευρά των δανειστών.
Την ίδια στιγμή, όμως, αρθρογράφοι της γερμανικής έκδοσης της «Wall Street Journal» επαναφέρουν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και επιστροφής της στη δραχμή, το λεγόμενο Grexit.

Επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι τη διετία 2012-2013, η επιστροφή στη δραχμή απέτυχε, επειδή η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από μόνη της, ωστόσο το 2014, με το πρωτογενές πλεόνασμα και το θετικό εμπορικό ισοζύγιο, η Ελλάδα θα διαθέτει τα οικονομικά αποθέματα για να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Προσθέτουν ακόμη ότι «τα επιχειρήματα υπέρ ενός Grexit είναι προφανή: H Ελλάδα εισέρχεται στην 6η χρονιά οικονομικής ύφεσης και δεν υπάρχουν μηνύματα για την επιστροφή της ανάπτυξης σε θετικό πρόσημο...».