ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt:«Tα σχέδια για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας έχουν ξεκινήσει»

Handelsblatt:«Tα σχέδια για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας έχουν ξεκινήσει»

Στα σχέδια του Βερολίνου για εκτεταμένες παραχωρήσεις με αντάλλαγμα την επίσπευση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Το περιεχόμενο του 5σέλιδου εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είχε δημοσιεύσει σε ρεπορτάζ του το περιοδικό Spiegel. Η Handelsblatt εκτιμά ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί να προβάλει απαιτήσεις και παράλληλα να στηρίξει την Ελλάδα. Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι «τα σχέδια για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας έχουν ξεκινήσει».

Όπως σχολιάζει, «στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται ποικίλα σενάρια για ένα πιθανό τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Το θέμα σε αυτά (τα σενάρια) προς το παρόν δεν είναι τόσο το αν, όσο το πότε. Η Handelsblatt αναφέρει ότι «υπάρχουν φωνές εντός της γερμανικής κυβέρνησης, οι οποίες θέλουν να στείλουν ήδη πριν από τις ευρωεκλογές ένα μήνυμα στην Ελλάδα ότι μπορεί να υπολογίζει σε νέα βοήθεια». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στόχος είναι η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης που δέχεται πιέσεις εκ δεξιών και εξ αριστερών της και η εκτίμηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ότι η ασταθής πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο τη διαδικασία αντιμετώπισης της ευρωκρίσης.

Σχόλιο της ίδιας εφημερίδας εκτιμά ότι «το πακέτο θα μπορούσε να ετοιμαστεί ήδη εντός των επόμενων τριών μηνών», καθώς η Ελλάδα καλείται να καλύψει το Μάιο ποσά από ομόλογα που λήγουν. Ο σχολιαστής θεωρεί ότι τα σχέδια αυτά αποτελούν νερό στο μύλο των ευρωσκεπτικιστών, ωστόσο αυτός ο συνδυασμός αξιώσεων και στήριξης αποτελεί τη μόνη διέξοδο από τη χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία έχει συντελεστεί ήδη, όπως επισημαίνει. Όπως υπογραμμίζει το σχόλιο, για να βγει η χώρα από το τέλμα «χρειάζεται εξυγίανση από μέσα και υποστήριξη από έξω. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα λειτουργικό επιχειρησιακό μοντέλο, με το οποίο θα έχει μεγαλύτερα έσοδα από τις δαπάνες. Και η Ελλάδα πρέπει να περιορίσει το χρέος της, ειδάλλως κάθε πρόσθετο ευρώ που κερδίζει θα διοχετεύεται στις πληρωμές των τόκων».

Απόδοση: DW

Διαβάστε επίσης

Γερμανική αντιπολίτευση: Κεφαλαιακός φόρος, όχι 3o πακέτο στην Ελλάδα