ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τόμσεν: Δείγμα επιτυχίας του προγράμματος η έξοδος στις αγορές

Τόμσεν: Δείγμα επιτυχίας του προγράμματος η έξοδος στις αγορές

«Σημαντική εξέλιξη» θεωρεί την «επιτυχημένη έξοδο» της Ελλάδας στις αγορές το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας ότι «θα βοηθήσει στη μερική κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών».

Το ΔΝΤ σημειώνει επίσης την αναγκαιότητα για «αδιάλειπτη υλοποίηση» του ελληνικού προγράμματος «για να μην εκτροχιαστεί η θετική πορεία της χώρας προς τον τερματισμό της οικονομικής κρίσης».

Με δήλωση του επικεφαλής της Αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τομσεν, καλωσορίζεται η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η επιστροφή στις αγορές «ήταν ένας οικονομικός στόχος του ελληνικού προγράμματος».

Ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι «είναι ένας σημαντικός σταθμός για την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «αποτελεί δείγμα της επιτυχίας του προγράμματος».

Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ με δυο εκθέσεις υπογραμμίζει τη «θετική πορεία» της Ελλάδας και τις «ενθαρρυντικές προοπτικές» που διαγράφονται για την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook) αναφέρεται ότι Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της τρέχουσας χρονιάς και το 2015 θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Επίσης, προβλέπεται μείωση της ανεργίας. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι 0,6% το 2014 και 2,9% το 2015, ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος στο 26,3% και την επόμενη χρονιά στο 24,4% .

Στην έκθεση του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες δημοσιονομικές εξελίξεις (Fiscal Monitor) τονίζεται ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 1,5% του ΑΕΠ το 2013 και αναμένεται να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο και φέτος, πριν αυξηθεί στο 3% του ΑΕΠ το 2015 και στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Το πλεόνασμα της Ελλάδας έφθασε στο 1,5% του ΑΕΠ το 2013