ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Πράσινο φως για τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ

Συρία: Πράσινο φως για τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ

Ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ μεταβαίνει στον τόπο της καταγγελθείσας επίθεσης με χημικά όπλα, την περασμένη Τετάρτη, που στοίχισε τη ζωή σε 355 ανθρώπους.

Η επίσκεψη της αποστολής του ΟΗΕ δρομολογήθηκε αφού η συριακή κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως και συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι «κάθε ώρα μετράει» για την έρευνα, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της αποστολής επιθεώρησης του ΟΗΕ στην περιοχή κοντά στη Δαμασκό, όπου σύμφωνα με καταγγελίες της αντιπολίτευσης έγινε χρήση χημικών όπλων. Η συριακή κυβέρνηση, από τη μεριά της, καταγγέλλει τους αντικυβερνητικούς μαχητές για τη χρήση των χημικών όπλων.

«Ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του στη Συρία», τόνισε ο Μπαν Κι Μουν, υπογραμμίζοντας για μια ακόμα φορά ότι οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ πρέπει να έχουν «ελεύθερη πρόσβαση» στον τόπο της επίθεσης ώστε να διεξαγάγουν μια «πλήρη, απρόσκοπτη και σε βάθος έρευνα».

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε ατιμώρητο αυτό που φαίνεται ότι είναι ένα σοβαρό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και τόνισε ότι «η επιτυχία αυτής της αποστολής είναι προς το συμφέρον όλων και θα αποτρέψει ενδεχόμενα σχέδια για χρήση χημικών όπλων».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν λόγο για 3.600 ανθρώπους με «νευροτοξικά συμπτώματα» που έφθασαν σε τρία νοσοκομεία της Δαμασκού. Από αυτούς, οι 355 έχασαν τη ζωή τους.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και με τους ομολόγους του της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Ρωσίας στους οποίους είπε ότι διατηρεί «ελάχιστες αμφιβολίες» για τη χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση Άσαντ.

Ο Κέρι τόνισε στους Μπαν Κι Μουν, Ουίλιαμ Χέιγκ, Λοράν Φαμπιούς, Τζον Μπερντ και Σεργκέι Λαβρόφ ότι «εάν το συριακό καθεστώς ήθελε να αποδείξει στον κόσμο ότι δεν έκανε χρήση χημικών όπλων κατά την επίθεση αυτή, θα είχε σταματήσει τους βομβαρδισμούς στην περιοχή αυτή και θα είχε επιτρέψει την πρόσβαση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ πριν από πέντε ημέρες».

Ο Κέρι διατύπωσε τα σχόλια αυτά ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμένης στρατιωτικής δράσης στη Συρία. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε το Σαββατοκύριακο διαβουλεύσεις στο Λευκό Οίκο και επίσης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για το θέμα.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος διέψευσε τις πληροφορίες που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraqh ότι Ουάσινγκτον και Λονδίνο εοτιμάζονται για μια κοινή, περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση «εντός των προσεχών ημερών».

Στο μεταξύ, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση θα καταλήξει σε «αποτυχία». Τόνισε δε, ότι οι δυτικοί ηγέτες δεν θα καταφέρουν να μετατρέψουν τη Συρία σε μαριονέτα της Δύσης, μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα «Ισβέστια».

Διαβάστε επίσης:

Άσαντ: Πολιτικά υποκινούμενες οι κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων

Χέιγκ: Η Συρία έχει καταστρέψει τις αποδείξεις για τα χημικά

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Κάμερον για την κρίση στη Συρία