ΚΟΣΜΟΣ

Άσαντ: Πολιτικά υποκινούμενες οι κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων

Άσαντ: Πολιτικά υποκινούμενες οι κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων

Πολιτικά υποκινούμενους από τη Δύση χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, τους ισχυρισμούς για επίθεση με χημικά όπλα από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα «Izvestia».


Ο Σύρος πρόεδρος τόνισε ότι «οι δηλώσεις πολιτικών ανδρών στις ΗΠΑ και στη Δύση αποτελούν προσβολή της κοινής λογικής. Οι ΗΠΑ θα υποστούν μια αποτυχία, όπως σε όλους τους προηγούμενους πολέμους, αρχής γενομένης από το Βιετνάμ, εάν αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία».

Πρόσθεσε δε ότι «η Αμερική πραγματοποίησε πολλούς πολέμους και ποτέ δεν πέτυχε τους στόχους για τους οποίους κήρυξε τους πολέμους αυτούς. Δεν κατάφερε να πείσει τους λαούς για το δίκαιο χαρακτήρα των πολέμων αυτών ούτε να επιβάλει την ιδεολογία της στις χώρες αυτές».

Ο Άσαντ, ο οποίος υποστηρίζει ότι μάχεται «κατά των τρομοκρατών» στη Συρία, προειδοποίησε τη Δύση ότι «η τρομοκρατία δεν είναι ένα χαρτί που το παίζεις μια φορά και μετά το ξεχνάς».

«Δεν μπορεί να είναι κανείς υπέρ της τρομοκρατίας στη Συρία και κατά της τρομοκρατίας στο Μάλι. Δεν μπορεί να υποστηρίζει κανείς την τρομοκρατία στην Τσετσενία και να την πολεμάει στο Αφγανιστάν», υπογράμμισε.

«Κανένας δε θα καταφέρει να μετατρέψει τη Συρία σε μαριονέτα της Δύσης», τόνισε.

Σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό, όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 350 άνθρωποι, σημείωσε ότι οι συριακές δυνάμεις ήταν συγκεντρωμένες κοντά στον τόπο που οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι έγινε η χημική επίθεση.

«Θα έκανε χρήση χημικών ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής μια χώρα σε μια περιοχή που είναι συγκεντρωμένες οι δυνάμεις της; Αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με την κοινή λογική», επεσήμανε ο Άσαντ.

Σε ερώτηση σχετικά με τις παραδόσεις όπλων στη Συρία, δήλωσε: «Θέλω να πω ότι όλα τα συμβόλαια που έχουμε συνάψει με τη Ρωσία έχουν τηρηθεί».

Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες και δεν είπε εάν η Δαμασκός έχει παραλάβει τα σύγχρονα S-300 πυραυλικά αμυντικά συστήματα από τη Ρωσία, τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά την αμυντική ικανότητά της.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: «Σοβαρότατες» οι επιπτώσεις μιας επέμβασης στη Συρία

Συρία: Πράσινο φως για τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ