ΚΟΣΜΟΣ

Λαγκάρντ: Ανησυχεί για την ανεργία στην Ευρώπη

Λαγκάρντ: Ανησυχεί για την ανεργία στην Ευρώπη

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ ανησυχεί για την μακροχρόνια ανεργία στην Ευρώπη και πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπισή της είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης στην περιοχή.

«Όταν η ανεργία είναι υψηλή, η ανάπτυξη είναι αργή, καθώς οι πολίτες καταναλώνουν λιγότερο, ενώ οι επιχειρήσεις επενδύουν λιγότερα και προχωρούν σε λιγότερες προσλήψεις. Αυτό σημαίνει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ενίσχυση της απασχόλησης είναι η ανάπτυξη», αναφέρει σε άρθρο της η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η άνοδος της ανάπτυξης κατά μόλις 0,5% για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, θα μείωνε την ανεργία κατά 0,5%, προσφέροντας θέσεις εργασίας σε 4 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως», τονίζει η Λαγκάρντ.

H Λαγκάρντ δηλώνει ιδιαίτερα ανήσυχη για την ανεργία κυρίως μεταξύ των νέων, αναφερόμενη ιδιαίτερα στην κατάσταση που επικρατεί σε Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα.

Το δημόσιο χρέος πρέπει να μειωθεί σταδιακά και όσο το επιτρέπουν οι αγορές, τόνισε η Λαγκάρντ, ενώ υπογράμμισε την άμεση ανάγκη να ενισχυθεί το νομισματικό πλαίσιο της Ευρωζώνης.