ΚΟΣΜΟΣ

Κέρι: Η Κριμαία είναι η Ουκρανία

Κέρι: Η Κριμαία είναι η Ουκρανία

«Η Κριμαία είναι η Ουκρανία», υπογράμμισε σήμερα από τη Ρώμη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ενώ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με τη Ρωσία ώστε «να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ουκρανία».

«Η Κριμαία είναι τμήμα της Ουκρανίας, η Κριμαία είναι η Ουκρανία», δήλωσε ο Κέρι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη. «Η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε απόφαση όσον αφορά οποιοδήποτε τμήμα της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Ο Κέρι σημείωσε εξάλλου ότι βάσει του ουκρανικού Συντάγματος «όλοι οι Ουκρανοί θα πρέπει να συμμετάσχουν σε ένα δημοψήφισμα που αφορά μια περιοχή της Ουκρανίας».

Απευθυνόμενος στη Ρωσία, ο αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να αφήσουν τη Ρωσία, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, να αψηφά ατιμωρητί τους διεθνείς κανόνες».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι «το δημοψήφισμα που προτάθηκε να διεξαχθεί (στην Κριμαία) παραβιάζει το Σύνταγμα, τους διεθνείς κανόνες και την κυριαρχία» της Ουκρανίας.

Όμως ο Κέρι, που συναντήθηκε τρεις φορές σε διάστημα δύο ημερών με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, αποπειράθηκε παράλληλα να εμφανιστεί διαλλακτικός. «Επιθυμούμε ο (ρώσος) πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν, η Ρωσία και όλος ο κόσμος να κατανοήσουν ότι προτιμάμε να επιστρέψει η κατάσταση στο φυσιολογικό».

«Λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις της Ουκρανίας και με τη συνεισφορά όλων των ευρωπαίων εταίρων μας, κάναμε προτάσεις στον υπουργό Λαβρόφ τις οποίες μετέφερε προσωπικά στον πρόεδρο Πούτιν», διαβεβαίωσε ο αμερικανός υπουργός.

«Συμφωνήσαμε να παραμείνουμε σε στενή επαφή για να δούμε αν υπάρχει ένας δρόμος προς το τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των πλευρών ώστε να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση», πρόσθεσε ο Κέρι.

Διαβάστε επίσης:

Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία

Τουρτσίνοφ: Παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ δεν θα επιστρέφει στην Κριμαία

Το Πεντάγωνο στέλνει 12 μαχητικά F-16 στην Πολωνία

Διαφωνίες στη Σύνοδο Κορυφής για τις κυρώσεις στη Ρωσία

«Συντονισμένες κινήσεις Ρωσίας και κοινοβουλίου Κριμαίας»

«Ψυχρός πόλεμος» από ΗΠΑ σε Ρωσία

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος αξιωματούχων της Ρωσίας και της Κριμαίας

Το Βερολίνο προειδοποιεί εναντίον μιας «νέας διαίρεσης της Ευρώπης»

Η Ρουμανία θέλει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

Στα ύψη η δημοτικότητα Πούτιν λόγω Ουκρανίας και Σότσι

Ο Πούτιν εξέτασε το αίτημα της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσία

Κριμαία: Υπέρ απόσχισης και ένωσης με τη Ρωσία τάχθηκε η Βουλή