ΚΟΣΜΟΣ

Ένταση στην Ουκρανία: Απειλεί με βία το Κίεβο

Ένταση στην Ουκρανία: Απειλεί με βία το Κίεβο

Σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις ανησυχίες του Κιέβου και της Δύσης για την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την ανατολική Ουκρανία, η Μόσχα αρνήθηκε ότι σχεδιάζει να εισβάλει και πάλι στη γειτονική της χώρα.


"Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία δεν έχουν λόγους για να ανησυχούν", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. "Η Ρωσία έχει διακηρύξει επανειλημμένως ότι δεν διεξάγει ασυνήθεις ή εκτός προγράμματος στρατιωτικές δρατηριότητες στο έδαφός της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, οι οποίες θα είχαν στρατιωτική σημασία".

Ταυτόχρονα στο Βερολίνο, η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την άμβλυνση της έντασης στην Ουκρανία.

"Δυστυχώς, σε πολλές περιοχές δεν είναι σαφές ότι η Ρωσία συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης", δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας ενώπιον του κοινοβουλίου.

"Κατά συνέπεια, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάνουμε: από την μία πλευρά συνεχίζουμε τον διάλογο, αλλά από την άλλη πλευρά καθιστούμε σαφές ότι κατά την δική μας άποψη η Ουκρανία έχει δικαίωμα στην επιλογή του δικού της δρόμου προς την ανάπτυξη. Αυτό το ζητούμε. Η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της για το μέλλον της", είπε.

Από το Κίεβο, ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, όπου φιλορώσοι ακτιβιστές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια, θα επιλυθεί εντός των προσεχών 48 ωρών και ότι θα γίνει χρήση βίας, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.

"Υπάρχουν δύο επιλογές - από τη μία πλευρά, η πολιτική επιλογή και οι διαπραγματεύσεις και από την άλλη η βία", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών στους δημοσιογράφους.

"Για εκείνους που θέλουν διάλογο, προτείνουμε συνομιλίες και μία πολιτική διευθέτηση. Για τη μειοψηφία που θέλει σύγκρουση, θα λάβει μία στιβαρή απάντηση από τις ουκρανικές αρχές", είπε.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και τη Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσαν ότι τετραμερείς συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών θα διεξαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ουκρανία με θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Συνάντηση κορυφής με ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ