ΚΟΣΜΟΣ

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Ολάντ-Ποροσένκο

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Ολάντ-Ποροσένκο

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Βαρσοβία η συνάντηση του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, η οποία είχε ως στόχο να «διευκολύνει τον διάλογο», τόσο στις διπλωματικές συνομιλίες στη σύνοδο της ομάδας G7 στις Βρυξέλλες, όσο και στις επαφές που θα έχει με ξένους ηγέτες κατά τους εορτασμούς για τα 70 χρόνια από την Απόβαση της Νορμανδίας.

Η συνάντηση με τον Ποροσένκο "θα μου επιτρέψει να παρέμβω ακόμη πιο σθεναρά στην G7 και κυρίως στην τελετή της 6ης Ιουνίου και στις επαφές που θα έχω στις 5 Ιουνίου" με τους προέδρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους.

Ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται στη Βαρσοβία για τον εορτασμό της 25ης επετείου από τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Πολωνία, στον οποίο συμμετείχαν και πολλοί άλλοι ξένοι ηγέτες, όπως ο Ομπάμα.

"Το διακύβευμα είναι η Ουκρανία, η σταθερότητα, η ασφάλεια", τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Ολάντ θα δειπνήσει αύριο το βράδυ με τον Ομπάμα σε ένα εστιατόριο στο Παρίσι ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων για άλλο ένα δείπνο με τον Πούτιν.

"Θα ήθελα να συναντηθώ ταυτόχρονα με τον πρόεδρο Ομπάμα και τον πρόεδρο Πούτιν. Όμως θα είναι πολύ αργά, το βασικό είναι να αποδειχτούν χρήσιμες" οι επαφές αυτές, σημείωσε.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βαρσοβία ο Ολάντ εγκαινίασε και μια έκθεση με θέμα το συνδικάτο Αλληλεγγύη που ιδρύθηκε στις 31 Αυγούστου 1980 και είχε ως επικεφαλής του τον Λεχ Βαλέσα μέχρι το 1990. Έκανε επίσης τα αποκαλυπτήρια ενός αγάλματος της Μαρί Κιουρί-Σκλοντόφσκα, κοντά στο σπίτι όπου γεννήθηκε η Πολωνογαλλίδα επιστήμονας, η οποία βραβεύτηκε με δύο Νόμπελ, Φυσικής το 1903 και Χημείας το 1911.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκή Ένωση: Σχέδιο για παροχή βοήθειας στην Ουκρανία