ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Οι αρχές καταδίκασαν 9 ανθρώπους σε θάνατο για τρομοκρατία

Κίνα: Οι αρχές καταδίκασαν 9 ανθρώπους σε θάνατο για τρομοκρατία

Οι κινεζικές αρχές καταδίκασαν σε θάνατο για "τρομοκρατία" 9 ανθρώπους στην περιοχή της Σιντζιάνγκ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία είχαν μεταδώσει επίσης χθες ότι στην ίδια επαρχία συνελήφθησαν πρόσφατα 29 "ύποπτοι για τρομοκρατία".


Η Κίνα έχει εξαπολύσει εδώ και έναν χρόνο μια "αντιτρομοκρατική" επιχείρηση κατά την οποία έχουν συλληφθεί εκατοντάδες ύποπτοι. Η πρόσφατη επιχείρηση στην επαρχία αυτή γίνεται έπειτα από πολλές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στην χώρα, τις οποίες η κυβέρνηση αποδίδει σε εξτρεμιστές της Σιντζιάνγκ.

Συνολικά 81 κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί από διάφορα δικαστήρια της Σιντζιάνγκ για εγκλήματα που σχετίζονται με την εμπλοκή τους σε "τρομοκρατικές οργανώσεις", μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Εννέα από αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Όσον αφορά τους 29 υπόπτους που συνελήφθησαν πρόσφατα, αυτοί κατηγορούνται για "υποκίνηση στην διαίρεση" και "διασάλευση της δημόσιας τάξης", αναφέρει ο κυβερνητικός ιστότοπος "Σιντζιάνγκ Νετ".

Αυτοί συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας Ουρούμτσι, όπου 39 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και σχεδόν εκατό τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στις 22 Μαΐου.

Μετά την επίθεση αυτή, το κινεζικό υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας έλαβε διορία ενός έτους για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, προχωρώντας σε μια ισχυρή εκστρατεία καταστολής που έχει στόχο ρητά "τον θρησκευτικό φανατισμό που διαδίδεται από την Σιντζιάνγκ".

Η κατάσταση σήμερα είναι πολύ τεταμένη σε αυτήν την περιοχή στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι και στην οποία η κύρια εθνότητα, οι Ουιγούροι, καταδικάζει τις θρησκευτικές και τις πολιτιστικές διακρίσεις που υφίσταται υπό το πρόσχημα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Την περασμένη εβδομάδα, οι κινεζικές αρχές δίκασαν 55 ανθρώπους, οι οποίοι κατηγορούνταν κυρίως για "τρομοκρατία" σε ένα στάδιο της Σιντζιάνγκ, όπου οι δικαστές επέβαλαν τρεις καταδίκες σε θάνατο.

Πρόσφατες επιθέσεις με μαχαίρια σε δημόσιους χώρους στην Κίνα αποδίδονται επίσης από τις αρχές σε Ουιγούρους της Σιντζιάνγκ.

Διαβάστε επίσης: Καθάριζαν το διαμέρισμα και έπαθαν ΣΟΚ με αυτό που βρήκαν κάτω από το κρεβάτι του