ΚΟΣΜΟΣ

Η... βαρκάδα της Μέρκελ (pics)

Η... βαρκάδα της Μέρκελ (pics)

Σε εξέλιξη είναι στη Σουηδία η διήμερη «μίνι» σύνοδος κορυφής στην οποία συμμετέχουν οι πρωθυπουργοί Βρετανίας, Ολλανδίας, Σουηδίας και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Το βασικό θέμα της συνόδου φαίνεται πως είναι η αντίθεση χωρών όπως η Βρετανία, η Ολλανδία και η Σουηδία για την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν.

Επισήμως, οι τέσσερις ηγέτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε, θα «ανταλλάξουν απόψεις για τον μελλοντικό προγραμματισμό της ΕΕ καθώς και για επίκαιρα θέματα της εξωτερικής πολιτικής», ωστόσο, το ζήτημα που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον είναι αν ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ή κάποιο άλλο πρόσωπο.

Κατά της εκλογής του έχει ταχθεί ο Κάμερον, που έχει μάλιστα απειλήσει και με αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Φτάνοντας στη Σουηδία δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες κι όχι το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να προτείνουν τον επόμενο πρόεδρο.

Οι τέσσερις ηγέτες, μετά από τις συσκέψεις που είχαν, αποφάσισαν να κάνουν μία βόλτα με βάρκα, στη λίμνη που βρίσκεται η θερινή κατοικία του Ράινφελντ, νοτιοδυτικά της Στοκχόλμης.