ΚΟΣΜΟΣ

Μιζούρι: Με έξι σφαίρες εκτέλεσαν τον 19χρονο

Μιζούρι: Με έξι σφαίρες εκτέλεσαν τον 19χρονο

Ο 19χρονος Μάικλ Μπράουν πυροβολήθηκε τουλάχιστον 6 φορές, δύο εκ των οποίων στο κεφάλι. Αυτό απέδειξε η ιδιωτική, προκαταρκτική αυτοψία που έγινε την Κυριακή, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times. Η δολοφονία του νεαρού προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην μικρή πόλη Φέργκιουσον των ΗΠΑ, όπου η κατάσταση τα τελευταία 24ωρα παραμένει έκρυθμη, με επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μία απο τις σφαίρες χτύπησε την κορυφή του κεφαλιού του Μπράουν, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι έγερνε μπροστά όταν πυροβολήθηκε, όπως δήλωσε ο Δρ. Μ. Μπάντεν, πρώην επικεφαλής ιατροδικαστής της Πολιτείας της Ν. Υόρκης, ο οποίος πήγε στο Μιζούρι την Κυριακή, κατόπιν αιτήματος της οικογένειας Μπράουν, για να διενεργήσει την ανεξάρτητη αυτοψία.

"Ηταν η τελευταία σφαίρα που τον χτύπησε", δήλωσε ο Δρ. Μπάντεν.

Ο 18χρονος πυροβολήθηκε επίσης 4 φορές στο δεξί χέρι και όλες οι σφαίρες είχαν βληθεί απο μπροστά, όχι απο πολύ κοντινή απόσταση, καθώς δεν βρέθηκαν ίχνη πυρίτιδας στο σώμα του. Ο Δρ. Μπάντεν, ωστόσο, δεν είχε πρόσβαση στα ρούχα του θύματος για να επιβεβαιώσει το συμπέρασμά του.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Ερικ Χόλντερ Τζούνιορ, δήλωσε την Κυριακή ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα διενεργήσει και την δική του αυτοψία, λόγω των "περίεργων συνθηκών" της υπόθεσης αλλά και κατόπιν αιτήματος της οικογένειας Μπράουν.

Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής αυτοψίας ήταν τα πρώτα, σημαντικά στοιχεία γύρω απο τον θάνατο του Μπράουν που έχουν δημοσιοποιηθεί ως τώρα. Ο έφηβος σκοτώθηκε την περασμένη βδομάδα, κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με την αστυνομία στο Φέργκιουσον του Σεντ Λιούις.

Οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις υφίστανται σκληρή κριτική για την άρνησή τους να ξεκαθαρίσουν τις συνθήκες του θανάτου, όπως επίσης και για την στρατιωτική αντιμετώπιση των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Η πολιτεία του Μιζούρι στις ΗΠΑ αποφάσισε να στείλει δυνάμεις της Εθνοφρουράς στην πόλη Φέργκιουσον, καθώς οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις κλιμακώνονται, με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό αόπλου μαύρου νεαρού από πυρά αστυνομικών.

Ο κυβερνήτης Τζέι Νίξον υπέγραψε διαταγή με την οποία η Εθνοφρουρά καλείται «να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ειρήνης και της τάξης, καθώς και στην προστασία των πολιτών του Φέργκιουσον».

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις νέες βίαιες συγκρούσεις της αστυνομίας με αγανακτισμένους νεαρούς, λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή, για δεύτερη νύχτα, η απαγόρευση κυκλοφορίας στο Φέργκιουσον από τις 12 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 5 τα ξημερώματα . Η αστυνομία του Φέργκιουσον, προαστίου του Σεντ Λιούις, τόνισε ότι δέχθηκε επίθεση και δεν είχε «άλλη εναλλακτική» πέραν του να απαντήσει.

Διαβάστε επίσης:

Έκρυθμη για δεύτερο βράδυ η κατάσταση στο Φέργκιουσον

Φέργκιουσον: «Κατεβάζουν» την Εθνοφρουρά για να ελέγξει τις διαδηλώσεις