ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Τέλος οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Γάζα: Τέλος οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Δριμύ κατηγορώ εναντίον του Ισραήλ εξαπέλυσε ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ αλ Αράμπι, τονίζοντας πως αυτό εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας για μια συνεχιζόμενη εκεχειρία στη λωρίδα της Γάζας με τους Παλαιστίνιους στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στο Κάιρο.

Οι εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς επαναλήφθηκαν χθες το βράδυ με ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα και αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε αντίποινα εναντίον της Γάζας, τερματίζοντας στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο κατά τις οποίες καταβάλλονταν προσπάθειες να μετατραπεί σε διαρκή εκεχειρία μια πολυήμερη κατάπαυση του πυρός.

«Το Ισραήλ εμποδίζει κάθε είδους συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκτόνωση» της έντασης στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Κάιρο ο αλ Αράμπι.

«Ο Αραβικός Σύνδεσμος επιθυμεί να επιτευχθεί μια διαρκής εκεχειρία όσο το δυνατόν πιο σύντομα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Λίγη ώρα αργότερα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, Η οργάνωση Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, απηύθυνε έκκληση σε διεθνείς αεροπορικές εταιρείες να μην εκτελούν πτήσεις προς το αεροδρόμιο του Ισραήλ από το πρωί της Πέμπτης, 20 Αυγούστου:

«Προειδοποιούμε τις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες και τις προτρέπουμε να σταματήσουν να προσγειώνουν (τα αεροσκάφη τους) στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν αρχής γενομένης από αύριο στις 6 το πρωί».

Αν και η οργάνωση αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες, είναι σαφές πως το αεροδρόμιο του Ισραήλ το οποίο στο παρελθόν έχει γίνει στόχος της Χαμάς αρκεκτές φορές και πως από αύριο οι δυνάμεις της Χαμάς θα το ξαναχτυπήσουν.

Ο Αμπού Ουμπέιντα, εκπρόσωπος τύπου των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ, σε δηλώσεις του τόνισε: «Η πρωτοβουλία (για την κατάπαυση του πυρός) ήταν θνησιγενής και σήμερα ενταφιάστηκε με το μάρτυρα Άλι Ντέιφ. Καλούμε την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία να εγκαταλείψει αμέσως το Κάιρο και να μην επιστρέψει».

Διαβάστε επίσης:

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι νεκροί τις τελευταίες 24 ώρες