ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Debate: Εξοπλιστικά και Τουρκία οι τοποθετήσεις στην εξωτερική πολιτική

Debate: Εξοπλιστικά και Τουρκία οι τοποθετήσεις στην εξωτερική πολιτική
INTIME NEWS

Απορία προκάλεσε η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη στο ερώτημα τι θα πράξει αν Τούρκοι κομάντος ανέβουν σε ελληνική βραχονησίδα.

Xωρίς εκπλήξεις ήταν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στο χθεσινοβραδινό debate στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Όπως αναμενόταν οι ερωτήσεις αφορούσαν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενώ υπήρξε επιμονή στα εξοπλιστικά. Απορία προκάλεσε η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη στο ερώτημα τι θα πράξει αν Τούρκοι κομάντος ανέβουν σε ελληνική βραχονησίδα.

Καταρχήν, ο πρωθυπουργός στο ερώτημα αν η Ελλάδα αντέχει στις αμυντικές δαπάνες αφού ξεπέρασε τα 7 δισ. ευρώ για την Άμυνα αφού σε αναλογία με το ΑΕΠ η Ελλάδα είναι πάνω και από τις ΗΠΑ.

«Η στήριξη των ενόπλων δυνάμεων είναι υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι υπήρχαν σημαντικές υστερήσεις ως προς την επιχειρησιακή ετοιμότητα μετά τη μνημονιακή περίοδο και ότι τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση αντιμετώπισε μία εξαιρετικά επιθετική η Τουρκία. Επανέλαβε ότι είναι διατεθειμένος να μιλήσει με οποιονδήποτε επιλέξει ο τουρκικός λαός στις εκλογές σημειώνοντας ότι τουρκικός αναθεωρητισμός και το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» είναι συστημικά καταγεγραμμένος στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων

Aπό την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε τη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τις συμβάσεις της χώρας για τους εξοπλισμούς, αλλά θα διεκδικήσει μέρος του έργου να πάει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «μετά από πάρα πολλά χρόνια μνημονιακών δυσκολιών, ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση η οποία προχώρησε στην αναβάθμιση των F16 και ενίσχυσε την άμυνα της χώρας», ενώ υπενθύμισε ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε «τα περισσότερα από τα προγράμματα» που έφερε η ΝΔ, όπως τις φρεγάτες και τα Rafale.

«Δεν υπερψηφίσαμε -και δεν θα το κάναμε ποτέ όταν υπάρχουν θέματα υπερκοστολόγησης», υπογράμμισε, φέρνοντας ως παράδειγμα την αεροπορική βάση στην Καλαμάτα.

«Προφανώς και θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Θα διεκδικήσουμε όμως τη δυνατότητα στη βάση αυτών των συμβάσεων να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία σε πρόγραμμα 14-15 δισεκατομμυρίων». Μάλιστα, ανέφερε, πως η Τουρκία έχει πάνω από το 60% των προγραμμάτων στην εθνική βιομηχανία. Επίσης υποστήριξε τον φράχτη στον Έβρο λέγοντας ότι η φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητη και πως όταν κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε φράχτης «και δεν τον γκρεμίσαμε».

«Ούτε θα πάμε αντίθετα στις εισηγήσεις των ανθρώπων που γνωρίζουν» ξεκαθάρισε, τονίζοντας, ωστόσο ότι «δεν θα κοροϊδέψουμε τους πολίτες».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συνεπής στις θέσεις του κόμματος είπε ότι το ΚΚΕ είμαι σταθερό ότι οι εξοπλισμοί που γίνονται υπηρετούν ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα.

Η απάντηση όμως που συζητήθηκε περισσότερο ήταν αυτή που έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο ερώτημα τι θα κάνει αν ανέβουν Τούρκοι κομάντος σε ελληνικό νησί.

«Το μείζον είναι να μην φτάσει η χώρα ως εκεί. Η αποτροπή είναι το παν». Για να προσθέσει με ελαφρά αμηχανία, εάν τελικώς, συνέβαινε εκείνο το απευκταίο ενδεχόμενο τουρκικής απόβασης θα έκανε τηλέφωνα με συμμάχους και στη συνέχεια θα άκουγε με προσοχή τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων.

Στην πρόσθετη ερώτηση, τέλος, για τη θέση του κόμματός του, κατά της υποχρεωτικής στράτευσης, επέμεινε πως η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας είναι απαραίτητη για την αύξηση του ετοιμοπόλεμου των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως, άλλωστε, συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Μεγάλη Βρετανία.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές – Μητσοτάκης για Νέα Γενιά: Να ξέρουν ότι ψηφίζουν για το μέλλον τους

Το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών για τις Εκλογές 2023

Στο φινάλε του ντιμπέιτ άναψαν τα αίματα με «προοδευτική κυβέρνηση μούφα» και «γκλίτσα του τσοπάνη»