ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και πού «πέφτουν» οι ευθύνες για τα Τέμπη

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και πού «πέφτουν» οι ευθύνες για τα Τέμπη
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Πώς καταγράφεται η γνώμη των πολιτών στις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την τραγωδία στα Τέμπη

Απώλειες καταγράφει η κυβέρνηση στις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την τραγωδία στα Τέμπη, καθώς η οργή του κόσμου για το τραγικό δυστύχημα κρατάει ακόμα, ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Ο κόσμος και κυρίως οι οικογένειες των θυμάτων περιμένουν από τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια όλων στις μετακινήσεις.

Στις δημοσκοπήσεις της PULSE και της Metron Analysis φαίνεται ξεκάθαρα πως το δυστύχημα έχει επηρεάσει την κοινή γνώμη. Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχει μικρύνει, ωστόσο, η πλειοψηφία του κοινού θεωρεί ότι ευθύνη για την τραγωδία έχουν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά.

Δημοσκόπηση PULSE: Στις 4 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρώτη δημοσκόπηση της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ μετά το πολύνεκρο δυστύχημα αποτυπώνεται η οργή των πολιτών για τα όσα συνέβησαν, αλλά και τα όσα αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια για την κατάσταση των σιδηροδρόμων.

Η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων) με 4 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα είναι πρώτο με ποσοστό 30%, έναντι 26% της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ με 10%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4, το ΜεΡΑ25 με 3,5%, η Εθνική Δημιουργία με 1%, το Εθνικό Κόμμα Ελληνες με 3,5%, ενώ στο 13% βρίσκεται το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πολίτες εξακολουθούν να προτιμούν, σε ποσοστό 37% μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ ή με βασικό κορμό τη ΝΔ (ποσοστά 27% και 10%, αντίστοιχα). Αντίστοιχα, το 30% των πολιτών προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (ποσοστά 14% και 16%, αντίστοιχα). Μόλις των 6% θα προτιμούσε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού (με συμμετοχή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλων).

Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά σταθερά την πρωτιά, αλλά με 35 μονάδες έναντι 38 που είχε στην προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει σταθερός στο 27%, χωρίς να καταγράφει άνοδο, αλλά ούτε και απώλειες.

Σχετικά με την πολιτική ευθύνη για τους σιδηροδρόμους, το 51% των πολιτών πιστεύει ότι η ευθύνη βαρύνει διαχρονικά τις ελληνικές κυβερνήσεις. Ειδικότερα, στην ερώτηση ποια κυβέρνηση έχει τη μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση των σιδηροδρόμων, το 28% απαντά η ΝΔ, το 4% η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 12% απαντά και η δύο. Το 5% επιλέγει το «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Τέλος, σχετικά με το αν θα πάνε να ψηφίσουν, το 91% απάντησε ΝΑΙ (14%) και ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑΙ (77%).

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 5,8 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Στην έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA φαίνεται επίσης η επιρροή του κοινού από το πολύνεκρο δυστύχημα.

Στο ερώτημα για το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την τραγωδία, το 94% απάντησε πως υπάρχουν και μόλις ένα 5% απάντησε ότι δεν υπάρχουν.

Το 80% απάντησε ότι τις ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, ενώ το 19% επέρριψε την ευθύνη στη σημερινή κυβέρνηση.

Στο ερώτημα για το πού κατευθύνεται η χώρα, το 68% απάντησε πως η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 26% απάντησε πως η χώρα πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες, σε ποσοστό 21%, παραμένει η οικονομία ενώ η ακρίβεια είναι δεύτερη με 19%. Οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα συγκέντρωσαν 15%, η διαφθορά 8% και ένα 6% ανέφερε την ανασφάλεια/ανεπάρκεια της κυβέρνησης ως ένα από τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Η συνολική εικόνα της κυβέρνησης αξιολογείται θετικά από το 32%, ενώ το 61% την αξιολογεί αρνητικά. Αντίστοιχα, θετικά αξιολογεί την αξιωματική αντιπολίτευση ένα 16% ενώ αρνητικά την αξιολογεί ένα 77%.

Στο ερώτημα αν στις επόμενες εκλογές θα επιλέξουν «συνέχεια» ή «αλλαγή», οι πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 63% πως θα επιλέξουν αλλαγή ενώ μόλις το 32% απάντησε πως θα επιλέξει τη συνέχεια.

Σχετικά με το αν οι πολίτες προτιμούν αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας, το 46% επέλεξε τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις ενώ το 51% τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 26,3% έναντι 20,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει σε μονοψήφιο ποσοστό, συγκεντρώνοντας 9,2% ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται στο 5,9%. Η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 4%, ενώ το κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη καταγράφει άνοδο φτάνοντας στο 3,6%. Το Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη, εμφανίζεται εντός Βουλής με ποσοστό 3,5% με το ποσοστό των αναποφάσιστων να διαμορφώνεται στο 8,5%.

Στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία φτάνει στο 33,7% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο 26,3%. Το ΠΑΣΟΚ ανέρχεται στο 11,8%, το ΚΚΕ στο 7,5% και η Ελληνική Λύση στο 5,2%. Το Μέρα25 φτάνει στο 4,5% όπως και το κόμμα Έλληνες, γεγονός που δείχνει ότι δεν «βγαίνουν τα κουκιά» ακόμα και για κυβερνήσεις συνεργασίας.

Στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 32% έναντι 16% του Αλέξη Τσίπρα ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 3%. Ενδιαφέρον σε αυτό το ερώτημα, είναι το γεγονός ότι η επιλογή «κανένας» ξεπερνά τόσο τον νυν πρωθυπουργό, όσο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ανέρχεται στο 36%.

Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία ανέρχεται στο 60% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο 22%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 3%, ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 13% και η επιλογή «άλλο κόμμα» στο 2%.