ΕΚΛΟΓΕΣ

 Εκλογες 2019: Καυγάς ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για ντιμπέιτ και προσλήψεις

 Εκλογες 2019: Καυγάς ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για ντιμπέιτ και προσλήψεις
EUROKINISSI

Καυγάς σε δύο μέτωπα για κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με την Κουμουνδούρου να καλεί την Νέα Δημοκρατία να παρουσιάσει το πρόγραμμά της όσον αφορά τις προσλήψεις και την Πειραιώς να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για fake news.

Mε αφορμή συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη κατά την οποία αρνήθηκε «να δεσμευτεί για τους 15.000 διορισμούς στην εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των 4.500 διορισμών στην ειδική αγωγή» από την Κουμουνδούρου σχολιάζουν πως «είναι αποκαλυπτική των προθέσεων της ΝΔ για ισοπέδωση της δημόσιας παιδείας».

«Στο μνημονιακό πρόγραμμα Μητσοτάκη, η εκπαίδευση και η ειδική αγωγή βρίσκονται στο στόχαστρο μιας συνολικής επίθεσης ενάντια στο κοινωνικό κράτος και τα δημόσια αγαθά. Η εμμονή της ΝΔ στον μνημονιακό κανόνα του 1:5 για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και η πρόθεσή της για εκχώρηση τομέων του Δημοσίου στους ιδιώτες είναι καταστροφική για την κοινωνία και ωφέλιμη μόνο για συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα» συνεχίζει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να πει τη θέση του για τους διορισμούς στην εκπαίδευση και να δώσει καθαρές απαντήσεις τόσο στους 43.000 εκπαιδευτικούς που έχουν κάνει αιτήσεις μέσω ΑΣΕΠ, όσο και στους γονείς και τους μαθητές».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας η οποία σε ανακοίνωση σημειώνει πως «η απερχόμενη Κυβέρνηση παράγει πια fake news πιο γρήγορα κι απ' τη σκιά της» και θυμίζει πως «όχι μόνο έχει ψηφίσει τις 4.500 προσλήψεις στα σχολεία ειδικής αγωγής, αλλά έχει επανειλημμένα δεσμευθεί ότι θα κάνει κατά προτεραιότητα προσλήψεις στην υγεία, την παιδεία και την ασφάλεια. Ας πάψει λοιπόν η Κυβέρνηση να εκπέμπει καθημερινά την απόγνωσή της, προαναγγέλλοντας υποσχέσεις που δεν θα κληθεί η ίδια να υλοποιήσει».

Αρνείται ντιμπέιτ Τσίπρα - Μητσοτάκη η ΝΔ

Δεύτερο σημείο αντιπαράθεσης για τους δύο μονομάχους των εκλογών αναδεικνύεται η διεξαγωγή ντιμπέιτ. Θυμίζεται πως ήδη πριν από τις ευρωεκλογές ο Αλέξης Τσίπρας καλούσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας σε τηλεμαχία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να το μεταθέτει για την προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών. Ο πρωθυπουργός επανήλθε μετά την κήρυξη εκλογών για να λάβει ως απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία πως σε αυτό θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί του δημοκρατικού τόξου και όχι μόνο οι δυο τους.

Από την Νέα Δημοκρατία επανέρχονται και σχολιάζουν πως η Πειραιώς «ζητά να πραγματοποιηθεί ντιμπέιτ όλων των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου, όπως αυτό που διεξάγεται πάντα πριν από τις εθνικές εκλογές. Και απ' αυτού η ΝΔ αναμένει μια απάντηση από το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ντιμπέιτ ανάμεσα στους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη δεν πρόκειται να γίνει».

Στον ΣΥΡΙΖΑ απαντούν στην αιχμή της Πειραιώς ότι η Κουμουνδούρου αποφεύγει να τοποθετηθεί, θυμίζοντας δυο δηλώσεις της εκπροσώπου τύπου του κόμματος Έφης Αχτσιόγλου.

Στην πρώτη που έγινε την Πέμπτη 13/6, είχε ερωτηθεί σχετικά και απάντησε πως «εμείς είμαστε ανοιχτοί για οποιοδήποτε debate, προφανώς και θα προχωρήσουμε στο debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά επιμένουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα debate μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών οι οποίοι διεκδικούν την πρωθυπουργία της χώρας, να ξεκαθαριστούν προγραμματικά ζητήματα και να φανεί το πόσο διαφορετικά είναι τα δύο πολιτικά σχέδια, το διλημματικό δηλαδή ζήτημα προκειμένου να λάβει και ο λαός τις καθαρές του αποφάσεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρύβεται κάποιος, εκτός εάν έχει κάποιο σχέδιο το οποίο δεν θέλει να μαρτυρήσει με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό». \

Η υπουργός Εργασίας σε παλαιότερη δήλωσή της, στις 09/06 είχε επίσης εξηγήσει πως «η θέση ότι ένα debate ανάμεσα στους δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς αποτελεί επιλογή πόλωσης είναι κατά τη γνώμη μου μία αστεία δικαιολογία που μετέρχεται η ΝΔ για να αποφύγει την προγραμματική αντιπαράθεση. Όταν μάλιστα μία τέτοια συζήτηση χαρακτηρίζεται ως "rodeo", τότε επιβεβαιώνεται ότι η ΝΔ όχι μόνο αποφεύγει αλλά μάλλον φοβάται την προγραμματική αντιπαράθεση. Αν τα παραπάνω δεν ισχύουν, δεν έχει κανένα λόγο ο κ. Μητσοτάκης να μην θέλει τη σύγκριση των προγραμμάτων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και την προγραμματική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό».

Συμπλήρωσε δε πως «όσον αφορά στο debate με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών προφανώς ο πρωθυπουργός θα προσέλθει και πιστεύω ότι η συζήτηση σε αυτό θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και ενδιαφέρουσα. Δεν νομίζω όμως ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να κρυφτεί πίσω από αυτή την καθιερωμένη και καθόλα χρήσιμη διαδικασία, για να αποφύγει το debate με τον πρωθυπουργό».

Διαβάστε επίσης:

Αγωνία για γνωστό Έλληνα ηθοποιό: Έμεινε παράλυτος - Συγκλονίζουν τα λόγια του

Σοκ στην Πάτρα: Φοιτητής κρεμάστηκε μέσα στην εστία