ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Έκλεψαν 12 εκατ. ευρώ από τράπεζες των ΗΠΑ: Το μυστικό ταξίδι Αμερικανών πρακτόρων στην Αθήνα

Έκλεψαν 12 εκατ. ευρώ από τράπεζες των ΗΠΑ: Το μυστικό ταξίδι Αμερικανών πρακτόρων στην Αθήνα

Ανοίγει ο κύκλος των ερευνών της Οικονομικής Αστυνομίας για το κύκλωμα με τη συμμετοχή Ελλήνων, το οποίο απέσπασε μέσω απάτης 12 εκατομμύρια ευρώ από αμερικανικές τράπεζες.

Οι ελληνικές Αρχές θα ζητήσουν την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου για να ερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο ξεπλένονταν τα κέρδη του κυκλώματος.

Για την εξάρθρωση της οργάνωσης εγκαταστάθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο στην Ελλάδα για περίπου τέσσερις ημέρες εφτά πράκτορες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Το ταξίδι τους έγινε υπό άκρα μυστικότητα, καθώς οι μόνοι που το γνώριζαν ήταν οι Έλληνες επικεφαλής των ερευνών και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Είχαν προηγηθεί παρακολουθήσεις των 13 Ελλήνων από «αθέατους» αστυνομικούς της Οικονομικής Αστυνομίας.

Από εδώ και πέρα οι αστυνομικοί θα «ξεσκονίσουν» 12 εταιρίες με έδρα την Ελλάδα και 13 τραπεζικούς λογαριασμούς. Θα ερευνηθεί το κατά πόσο ξεπλένονταν χρήματα μέσω τουριστικών επιχειρήσεων σε νησιά των Κυκλάδων. Οι Έλληνες κατηγορούμενοι είχαν εγκατασταθεί το περασμένο καλοκαίρι στην Αθήνα για διακοπές, εκμεταλλευόμενοι την άρση των μέτρων για την πανδημία. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για την παρακολούθησή τους από τις ελληνικές Αρχές.

Υπό το συντονισμό της Europol έγιναν 105 συλλήψεις σε όλο τον κόσμο και 88 έρευνες σε σπίτια. Η επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία «Secreto» (το μυστικό).

Τα μέλη του κυκλώματος εξέδιδαν πιστωτικές κάρτες σε εικονικά πρόσωπα και λάμβαναν πίστωση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από αμερικανικές τράπεζες. Για να τα καταφέρουν εμφάνιζαν με διάφορα τεχνάσματα τζίρους σε εικονικές εταιρίες που είχαν ιδρύσει οι ίδιοι, προκειμένου να αποκτήσουν πιστοληπτική ικανότητα.

Τα χρήματα αυτά ξεπλένονταν στην Ευρώπη, κυρίως σε Ισπανία και Ελλάδα, μέσω εικονικών εταιριών.

Έρευνες έγιναν επίσης σε Αμερική, Ισπανία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο και Δανία.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι «οι Έλληνες που συνελήφθησαν διατηρούσαν χαμηλό προφίλ. Κινούνταν σε περιοχές όπως η Πεύκη, η Λυκόβρυση και το Περιστέρι, χωρίς να προκαλούν με τη συμπεριφορά τους ή τα πλούτη τους. Μάλιστα, ανάμεσα στους 11 Έλληνες που συνελήφθησαν βρήκαμε και αχυράνθρωπους. Άτομα που στην πραγματικότητα ήταν άνεργοι. Το κύκλωμα τους πλήρωνε πιθανότατα για να μπαίνουν μπροστά σε εικονικές εταιρίες. Η έρευνα, ωστόσο, θα συνεχιστεί προκειμένου να διαπιστωθεί με ποιους τρόπους το κύκλωμα ξέπλενε χρήματα (εάν αυτό γινόταν) στη χώρα μας. Ένας από τους τρόπους ενδεχομένως ήταν οι τουριστικές επιχειρήσεις».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Όχι» σε αυστηρό lockdown - Ποιες οι εισηγήσεις της επιτροπής - Το σχέδιο για την Αττική