ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ «ΦΤΕΡΑ»

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Αύξηση 200% στις ηλεκτρονικές απάτες - Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη Θεοδωρικάκου-Στουρνάρα

Αύξηση 200% στις ηλεκτρονικές απάτες - Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη Θεοδωρικάκου-Στουρνάρα

Ευρεία σύσκεψη για τις διαδικτυακές απάτες με την τεχνική ηλεκτρονικού «ψαρέματος» - phishing μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικών μηνυμάτων αποσπώντας από τα θύματα τραπεζικές καταθέσεις πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

  

Αντικείμενο προβληματισμού αποτελεί για την αστυνομία η αύξηση ύψους 200% στις ηλεκτρονικές απάτες, φαινόμενο άρρηκτα συνδεδεμένο με τα lockdown.

Στελέχη του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σημειώνουν ότι το πρώτο εννιάμηνο του 2021 οι χάκερ έχουν υφαρπάξει συνολικά 40 εκατ. ευρώ από ανυποψίαστους πολίτες, χρησιμοποιώντας 100 διαφορετικούς τρόπους ηλεκτρονικής απάτης.

Πρόκειται για τη μέθοδο που είναι γνωστή παγκοσμίως ως phishing, και η οποία απασχολεί τις διωκτικές Αρχές όλου του κόσμου.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συμμετείχε και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, όπως και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Βασιλης Ράπανος.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τα στατιστικά για τις απάτες έχουν σημάνει συναγερμό στη Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος αλλά και στις αντίστοιχες υπηρεσίες ασφαλείας των τραπεζών καθώς σε σύνολο 30 δις. Τραπεζικών συναλλαγών, περισσότερα από 40 εκατ. Ευρώ κατέληξαν στα χέρια απατεώνων με γνώσεις hacking.

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος «ψαρέματος» είναι η αποστολή παραπλανητικών email και sms σε κινητά τηλέφωνα, τρόπος με τον οποίο οι απατεώνες καταφέρνουν να αποσπούν χρήματα από τις τραπεζικές καταθέσεις των θυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να ξεκινήσει μια μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία των πολιτών προκειμένου να γνωρίζουν πώς να αποφύγουν τις ηλεκτρονικές παγίδες αλλά και η ίδρυση ενός ενιαίου συντονιστικού κέντρου σε συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ., της ΤτΤ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Το κέντρο αυτό θα έχει αποκλειστικό σκοπό το «κυνήγι» των απατεώνων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καλαμάτα: Βρέθηκε νεκρός ο Διευθυντής της Κλινικής Covid

Μένιος Φουρθιώτης: «Σε 3 μήνες θα περπατήσω ξανά» - Φωτογραφίες μέσα από το ΚΑΤ

Κακοκαιρία: Για ποιες περιοχές υπάρχει συναγερμός λόγω του «Μπάλλου»