ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Έκρηξη στη Συγγρού: Ο διακόπτης, το μυστήριο με τις φιάλες και τα ερωτήματα

συγγρού έκρηξη
Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις έρευνες της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ.
Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Λύση στο μυστήριο της έκρηξης σε κτίριο της λεωφόρου Συγγρού προσπαθούν να δώσουν στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς μόνο τότε θα μπορούν οι αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες να μεριμνήσουν για να μην επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό στο μέλλον.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε ώρα και ημέρα που δεν κυκλοφορούσε κόσμος στην αρχή της Συγγρού, κοντά στις Στήλες του Ολυμπίου Διός, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας «Ελπίδα». Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν υπήρχε η χιονόπτωση, το πιθανότερο ήταν να έχουμε θρηνήσει νεκρούς.

Καλά πληροφορημένες πηγές από την Πυροσβεστική σημειώνουν στο Newsbomb.gr ότι «από την έρευνα δεν βρέθηκαν μπουκάλες υγραερίου, ούτε υπολείμματα μπουκαλιών. Θα μπορούσαν να έχουν καταστραφεί από την τόσο ισχυρή έκρηξη, ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι κάπου θα βρίσκαμε υπολείμματα. Είτε η Πυροσβεστική είτε η Αστυνομία. Έτσι, το πιθανότερο είναι να μην υπήρχαν φιάλες υγραερίου στο σπίτι του 78χρονου, όπου έγινε η έκρηξη. Επίσης, δεν υπάρχει εικόνα για ενέργειες του 78χρονου, όπως για παράδειγμα το μαγείρεμα, που θα μπορούσαν να γίνουν με μπουκάλες υγραερίου. Σημειώνεται ότι δεν υπήρχε άλλος ένοικος στην πολυκατοικία».

Από την άλλη πλευρά από την αυτοψία της ΔΕΠΑ προέκυψε ότι στην πολυκατοικία δεν είχε γίνει σύνδεση φυσικού αερίου. Ωστόσο, βέβαιο θεωρείται από τους έμπειρους ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής ότι η έκρηξη σημειώθηκε από διαρροή αερίου, χωρίς να γνωρίζουν εάν επρόκειτο για φυσικό αέριο ή υγραέριο. Προφορικά άλλωστε ο 78χρονος που τραυματίστηκε από την έκρηξη ανέφερε ότι μία ημέρα νωρίτερα η πολυκατοικία μύριζε αέριο.

Όσον αφορά στη στιγμή της έκρηξης περιέγραψε: «Ξύπνησα, σηκώθηκα και μόλις πάτησα τον διακόπτη για να ανοίξω το φως έγινε η έκρηξη. Μετά έσβησαν όλα». Οι ανακριτικοί υπάλληλοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να του πάρουν κατάθεση, λόγω του σοβαρού τραυματισμού του.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι «στην πολυκατοικία υπάρχουν αρκετά διαμερίσματα υπό ανακαίνιση». Αυτό που θα εξεταστεί είναι εάν σχετίζεται με οποιοδήποτε τρόπο η έκρηξη με τις εργασίες, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, θα εξεταστούν οι αγωγοί που παρέχουν φυσικό αέριο στις διπλανές πολυκατοικίες.

«Θεωρούμε σχεδόν σίγουρο ότι στο σπίτι του 78χρονου είχε συσσωρευτεί πτητικό εύφλεκτο υλικό. Όταν αυτό το υλικό καταλαμβάνει από 28-33% του ατμοσφαιρικού αέρα, τότε δημιουργούνται συνθήκες εκρηκτικές. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή γιατί δεν υπήρχε διαφυγή του αερίου, καθώς είναι χειμώνας και οι πόρτες είναι κλειστές, όπως και τα παράθυρα», εξηγούν πηγές από την Πυροσβεστική.

Σε χώρες της Ευρώπης έχουν σημειωθεί αρκετές φορές πολύ ισχυρές εκρήξεις από αέριο. Η τελευταία και μάλιστα θανατηφόρα έκρηξη έλαβε χώρα μόλις ενάμιση μήνα πριν, στις 7 Δεκεμβρίου 2021, στη Γαλλία.

Όπως έγραψαν τα γαλλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πρόβλημα σχετικό με το φυσικό αέριο προκάλεσε την κατάρρευση πολυκατοικίας στο Σαναρί-σιρ-Μερ της νότιας Γαλλίας.

Ένας 30χρονος άντρας σκοτώθηκε, έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν (ανάμεσά τους και ένα μωρό), ενώ δύο άτομα εγκλωβίστηκαν στα ερείπια της τριώροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε μετά την ισχυρή έκρηξη.

Εικόνες και μαρτυρίες από το σημείο της έκρηξης

Το Newsbomb.gr και ο Νίκος Χριστοφάκης βρέθηκαν στο σημείο και κατέγραψαν συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο της έκρηξης:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έκρηξη στη Συγγρού: Την «έπιασαν» μέχρι και οι σεισμογράφοι - Τεράστιες οι καταστροφές