ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Χανιά: 52χρονος φροντιστής αγόραζε οστά και τα πουλούσε ως «λείψανα Αγίων»

Χανιά: 52χρονος φροντιστής αγόραζε οστά και τα πουλούσε ως «λείψανα Αγίων»

Ένας άνδρας 52 χρονών από τα Χανιά αγόραζε οστά και τα πουλούσε στο διαδίκτυο ως «λείψανα Αγίων» - Αστυνομικοί προσποιήθηκαν τους πελάτες για τον τσακώσουν και τον συνέλαβαν

Νέα υπόθεση απασχολεί τις αστυνομικές αρχές στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά, όπου συνελήφθη ένας 52χρονος φροντιστής, ο οποίος διέθετε μέσω διαδικτύου υποτιθέμενα λείψανα Αγίων, ιερατικά κοσμήματα και εικόνες.

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών που είχε το Τ.Α.Ε. Μυλοποτάμου, ο 52χρονος, πιάστηκε την ώρα που πουλούσε σε υποτιθέμενο αγοραστή, προθήκες που περιείχαν τμήματα οστών, τα οποία όπως ισχυριζόταν, ανήκαν σε Αγίους της Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Το μεσημέρι της Πέμπτης 9 Μαρτίου οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Χανίων κατηγορούμενος για απάτη, παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και περί αρχαιοτήτων, αφέθηκε όμως ελεύθερος ενώ δόθηκε εντολή για συνέχιση της έρευνας.

Σύμφωνα με το neakriti.gr ο Χανιώτης, εργαζόταν ως φροντιστής σε προνοιακή δομή και φέρεται να είχε αγοράσει τμήματα οστών από γνωστή πλατφόρμα αγοραπωλησιών διαφόρων αντικειμένων, τα οποία επιχειρούσε να διαθέσει σε ενδιαφερόμενους, έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών.

Για να «πιάσουν στα πράσα» τον «λάτρη λειψάνων» αστυνομικός, προσέγγισε τον κατηγορούμενο από μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προσποιούμενος ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει επτά προθήκες με δεκαεπτά οστά Αγίων, έναντι του ποσού των 3.000 ευρώ. Το ραντεβού κλείστηκε την Πέμπτη (09/03) στην Πλατεία Δικαστηρίων όπου ο αστυνομικός πλήρωσε με προσημειωμένα χαρτονομίσματα τον 52χρονο φροντιστή για την αγορά των προθηκών με τα οστά. Λίγο αργότερα άνδρες της Ασφάλειας του πέρασαν χειροπέδες.

Όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην έρευνα, ο άνδρας είχε πάθος για τα λείψανα Αγίων της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και αυτός ήταν ο λόγος που τον ώθησε σε παράνομες αγοραπωλησίες μέσω διαδικτύου.

Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε έρευνα στο σπίτι του και βρήκαν 19 προθήκες που περιείχαν λείψανα, οστά, μέρη οστών, πιστόλι, δύο γεμιστήρες και 207 φυσίγγια, εικόνες Αγίων, ιερατικά κοσμήματα και έναν σταυρό.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Συνελήφθη μεσημβρινές ώρες χθες, Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, σε περιοχή του Δήμου Χανίων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων και του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μυλοποτάμου ημεδαπός, κατηγορούμενος για απάτη, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας αρχαιοτήτων και την εν γένει προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που εκπονεί η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριών, συνελήφθη στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης ο ανωτέρω ημεδαπός, ο οποίος διέθετε έναντι αμοιβής προθήκες περιέχουσες -κατά τα λεγόμενά του- τμήματα οστών αποδιδόμενα σε Αγίους της Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, εικόνες και ιερατικά αντικείμενα.

Για τον τερματισμό της δράσης του, οργανώθηκε κεκαλυμμένη αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία ο ανωτέρω συνελήφθη όταν παρέδωσε σε υποψήφιο αγοραστή 7 προθήκες και θήκες που περιείχαν συνολικά 17 οστά, τα οποία σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ήταν Λείψανα Αγίων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αφού προηγουμένως είχε παραλάβει το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ.

Σε έρευνα που ακολούθησε σε οικία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 19 προθήκες που περιείχαν λείψανα, οστά, μέρη οστών,
  • πιστόλι, δύο γεμιστήρες και 207 φυσίγγια,
  • εικόνες Αγίων, ιερατικά κοσμήματα και σταυρός.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγείται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.