ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΕΙΧΕ ΑΠΛΩΣΕΙ ΔΙΧΤΥΑ ΤΟ ΚΑΡΤΕΛ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Το καρτέλ της Σιναλόα στην Ελλάδα: Η σύλληψη και οι επιχειρήσεις σε χώρες των Βαλκανίων από το 2018!

Το καρτέλ της Σιναλόα στην Ελλάδα: Η σύλληψη και οι επιχειρήσεις σε χώρες των Βαλκανίων από το 2018!

Ελ Τσάπο: O πόλεμος των ναρκωτικών του Μεξικού έχει φτάσει στα Βαλκάνια και στη χώρα μας

Όταν στις 18 Μαρτίου του 2023 συνελήφθη ένας Μεξικανός στην Ελλάδα, η είδηση πέρασε στα... ψιλά. Ένα χρόνο μετά, ο μεξικανικός Τύπος δίνει μια άλλη διάσταση στο θέμα καθώς ο κρατούμενος στον Κορυδαλλό δεν είναι όποιος και όποιος αλλά μέλος του καρτέλ της Σιναλόα του Μεξικού, του διαβόητου «Ελ Τσάπο», Χοακίν Γκουσμάν!

Οι επιχειρήσεις των «Τσαπίτος» στην Ελλάδα, την Αυστρία και τα Βαλκάνια

Οι παράνομες επιχειρήσεις του καρτέλ Σιναλόα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του «Los Chapitos» – μιας συμμορίας που αποτελείται από τα παιδιά του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν– έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και έχουν παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες, σύμφωνα με την DEA, την αμερικανική δίωξη ναρκωτικών.

Αυτή η εγκληματική ομάδα έχει επιτύχει την επέκτασή της χάρη στους δεσμούς με εγκληματικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο και από κάθε μία παίρνει κάτι διαφορετικό για τις παράνομες δραστηριότητές της.

Στον χάρτη μπαίνουν τα κράτη της Αυστρίας και της Ελλάδας, στα οποία στρέφεται η εγκληματική ομάδα για να αποκτήσει όπλα που στο Μεξικό προορίζονται για αποκλειστική χρήση του Στρατού, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα όπλα που εντοπίστηκαν στην Αυστρία

Έρευνα της DEA εναντίον του Anastacio Soto Vega, ειδικού όπλων για το καρτέλ Sinaloa και με το παρατσούκλι "Tachin", αποκάλυψε ότι ορισμένες από τις ομάδες διακίνησης φαιντανύλης της εγκληματικής ομάδας αποκτούν όπλα στρατιωτικής ικανότητας και από τις δύο χώρες!

Η DEA διαπίστωσε ότι ο Soto Vega ταξίδεψε στη Βιέννη της Αυστρίας το 2022 για να επιθεωρήσει όπλα μεγάλου διαμετρήματος για λογαριασμό των αδελφών Leobardo και Martín García Corrales, πιο γνωστών ως «Leo» και «Thano». Οι δύο εγκληματίες είναι επικεφαλής μιας από τις φατρίες του καρτέλ Sinaloa που διανέμει φαιντανύλη και κατηγορήθηκαν στις ΗΠΑ για τη διανομή ναρκωτικών.

Ο «Tachín» συνελήφθη στις 18 Μαρτίου 2023 στην Αθήνα με προσωρινό ένταλμα σύλληψης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σύλληψη του εμπειρογνώμονα όπλων επιβεβαίωσε στις αρχές της Βόρειας Αμερικής τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εμπορία και οι αγορές διεθνώς, αφού ο Soto Vega είχε στην κατοχή του αυτόματα τουφέκια AK47, χειροβομβίδες, πολυβόλα και πλαστικά εκρηκτικά!

Σύμφωνα με πληροφορίες του InSight Crime, τα εγκληματικά δίκτυα από τα οποία τα μεξικανικά καρτέλ λαμβάνουν τις προμήθειες τους διεθνώς, (στην προκειμένη περίπτωση όπλα), συχνά δεν αποστέλλουν τα παράνομα εμπορεύματα απευθείας αλλά αντίθετα πραγματοποιούν αποστολές σε διάφορες χώρες για «ξεκάρφωμα».

Μετά τη σύλληψη του «Tachín», το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης στοιχειοθέτησε κατηγορητήριο εναντίον του Anastacio Soto Vega και των αδελφών García Corrales για συνωμοσία για εισαγωγή φαιντανύλης, κατοχή πολυβόλων και καταστροφικών συσκευών, καθώς και συνωμοσία για κατέχουν αυτά τα όπλα.

Μέχρι στιγμής οι «Leo» και «Thano» δεν έχουν συλληφθεί από τις Αρχές, αλλά η DEA προσφέρει 4 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που μπορεί να συμβάλουν στη σύλληψη του καθενός.

Κόβουν... βόλτες στα Βαλκάνια από το 2018!

Η Βαλκανική Χερσόνησος είναι μια άλλη από τις περιοχές στις οποίες έχει παρουσία το καρτέλ Sinaloa.

Βρίσκεται στην Ευρώπη στο έδαφος της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, της Ρουμανίας, της Σερβίας και στην Βόρεια Τουρκία.

Η περιοχή είναι σημαντική όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής της έκτασης, αλλά επειδή συνδέεται με πέντε θάλασσες: Αδριατική, Ιόνιο, Αιγαίο, Μαρμαρά και Μαύρο.

Το σχέδιο του καρτέλ Sinaloa να επεκταθεί στη Βαλκανική Χερσόνησο είναι από το 2018 αν και η Europol τεκμηρίωσε την παρουσία της εν λόγω εγκληματικής ομάδας από το 2015!

Οι ηγέτες του καρτέλ Sinaloa, «Ελ Τσάπο» και Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Ζαμπάντα, προσέλαβαν ειδικούς για να αναλύσουν τη βιωσιμότητα του ανοίγματος μιας διαδρομής διακίνησης ναρκωτικών σε αυτήν την περιοχή της Ευρώπης.

Ομοίως, χρησιμοποιούσε μεσίτες, δηλαδή διαμεσολαβητές, για να επεκτείνει τις παράνομες δραστηριότητές του.

Σχετικές ειδήσεις