ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα επιτήδειων που εξαπατούσε ηλικιωμένους

Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα επιτήδειων που εξαπατούσε ηλικιωμένους

Στη σύλληψη ενός 59χρονου Έλληνα οδήγησε η αυξημένη αντιληπτική ικανότητα μιας 80χρονης από τη Θεσσαλονίκη.

Ο 59χρονος κατηγορείται για συμμετοχή σε κύκλωμα επιτήδειων το οποίο το τελευταίο δίμηνο «ξάφριζε» ηλικιωμένους με το πρόσχημα ότι συγγενικά τους πρόσωπα ενεπλάκησαν σε τροχαίο ατύχημα και χρήζουν είτε ιατρικής μέριμνας είτε νομικής υποστήριξης.

Η 80χρονη φάνηκε να μην πείθεται από το τηλεφώνημα που δέχθηκε από άγνωστο μέλος της σπείρας, που προσποιούμενο τον νοσοκομειακό γιατρό, ζήτησε από την ηλικιωμένη 5.000 ευρώ για λογαριασμό του τραυματισμένου γιου της ύστερα από τροχαίο ατύχημα που υπέστη. Όπως έγινε γνωστό, αφού βεβαιώθηκε ότι ο γιος της είναι καλά στην υγεία του, απευθύνθηκε στις Αστυνομικές Αρχές της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στήθηκε επιχείρηση για τη σύλληψη του 59χρονου, που υποτίθεται ότι θα εισέπραττε το παραπάνω χρηματικό ποσό.

Μπορεί η 80χρονη να αντιλήφθηκε εγκαίρως την απάτη, δεν συνέβη όμως το ίδιο με άλλους 13 ηλικιωμένους, κυρίως, από περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, που το ίδιο διάστημα, έπεσαν στα «δίχτυα» του κυκλώματος, παραδίδοντας στα μέλη του 67.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από μία ηλικιωμένη οι επιτήδειοι απέσπασαν με τον ίδιο τρόπο 39.000 ευρώ. Εξάλλου, επιχείρησαν ανεπιτυχώς να αποσπάσουν 320.000 ευρώ από άλλους 39 ηλικιωμένους.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Νίκος Ζησιμόπουλος, παρουσιάζοντας την υπόθεση, πίσω από την καλοστημένη απάτη κρύβεται κύκλωμα, η έδρα του οποίου εκτιμάται ότι βρίσκεται στη γειτονική Βουλγαρία, ενώ διαθέτει συνεργούς στη Β. Ελλάδα, όπου και αναπτύσσεται η δράση του. Σύμφωνα με τον κ. Ζησιμόπουλο, εξετάζεται το ενδεχόμενο η ίδια εγκληματική ομάδα να εμπλέκεται και σε ανάλογες υποθέσεις που αποκαλύφθηκαν τον τελευταίο χρόνο στη Θεσσαλονίκη και σε άλλους όμορους νομούς.

Σε ό,τι αφορά τον 59χρονο συλληφθέντα φαίνεται ότι είχε ρόλο «εισπράκτορα», καθώς εκτιμάται ότι εισέπραττε τα ποσά που ζητούσε το κύκλωμα από τα θύματα. Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι οδηγός ταξί, ενώ φέρεται να ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι παραλάμβανε χρήματα που συνδέονταν με τη συγκεκριμένη απάτη. Οδηγήθηκε το μεσημέρι στην εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και παραπέμφθηκε προκειμένου να απολογηθεί σε τακτικό ανακριτή με την κατηγορία της συνέργειας στην απάτη από άγνωστους δράστες.

Σχετικές ειδήσεις