ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Το FBI και η CIA στην Αθήνα - Φόβοι για ενδεχόμενο «χτύπημα» τζιχαντιστών

Το FBI και η CIA στην Αθήνα - Φόβοι για ενδεχόμενο «χτύπημα» τζιχαντιστών

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται η Ευρώπη υπό το φόβο τρομοκρατικής επίθεσης ενόψει καλοκαιριού – Σε συναγερμό και η Αθήνα

Το διήμερο 25 και 26 Φεβρουαρίου ειδική ομάδα δράσης (surge team), στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικών, του FBI και της CIA, είχε συνάντηση με στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης καθώς και με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών για τις μετακινήσεις μαχητών της τζιχάντ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», η συγκρότηση αυτών των ειδικών ομάδων δράσης είναι μία από τις αλλαγές του προγράμματος Visa Waiver, το οποίο επιτρέπει σε πολίτες 38 χωρών -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ χωρίς βίζα. Αποστολή αυτών των surge teams είναι να επισκεφθούν "σύμμαχες" χώρες και να συνεργαστούν μαζί τους για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και την αξιοποίηση των πληροφοριών που αφορούν μετακινήσεις τζιχαντιστών.

Σε κλίμα «μυστικότητας»

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι συναντήσεις της ειδικής ομάδας δράσης έγιναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας σε κτίριο του υπ. Εσωτερικών στο κέντρο της Αθήνας.

Έλληνας αξιωματούχος, με γνώση του θέματος, σχολίασε πως η ΕΛ.ΑΣ. είχε ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται για την επίσκεψη των Αμερικανών πρακτόρων πριν ακόμη γίνει η συνάντηση. Αποκάλυψε ακόμη ότι η συνάντηση ήρθε σε γνώση των υπηρεσιών του Ισραήλ, στελέχη των οποίων ζήτησαν να ενημερωθούν για τις διμερείς επαφές, στις οποίες δεν είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν.

Έμπειρο στέλεχος του υπ. Δημόσιας Τάξης αποκάλυψε πως από την πλευρά των Αμερικανών αξιωματούχων τέθηκε θέμα στενότερης συνεργασίας σε θέματα ανταλλαγής πληροφοριών και ζητήθηκε η επικαιροποίηση του διακανονισμού Ελλάδας-ΗΠΑ, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται η συνεργασία σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Σχετικές ειδήσεις