ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Χαμηλότερη ποινή διεκδικεί ειδικός φρουρός για απόπειρα βιασμού λόγω των αλλαγών του ποινικού κώδικα

Χαμηλότερη ποινή διεκδικεί ειδικός φρουρός για απόπειρα βιασμού λόγω των αλλαγών του ποινικού κώδικα
ΙΝΤΙΜΕ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ευνοϊκότερη ποινή ενδέχεται να λάβει ειδικός φρουρός που καταδικάστηκε για απόπειρα βιασμού μιας γυναίκας το 2012 στην Κρήτη, λόγω ευνοϊκότερων ρυθμίσεων του ποινικού κώδικα.

Για την υπόθεση, ο ειδικός φρουρός είχε καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό σε κάθειρξη των 7 ετών και 10 ημερών από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης, το οποίο κατά πλειοψηφία έκρινε ότι «τέλεσε το έγκλημα της απόπειρας βιασμού, καθόσον άσκησε σωματική βία σε βάρος της εγκαλούσας με σκοπό να κάμψει την αντίσταση αυτής και να την εξαναγκάσει σε κατά φύση και παρά φύση συνουσία, πλην, όμως, ο σκοπός του δεν επιτεύχθηκε, καθόσον η σθεναρή αντίσταση της εγκαλούσας, η ικανότητα αυτής να επινοήσει τρόπο χρησιμοποίησης του κινητού της τηλεφώνου και οι κραυγές της, προκάλεσαν την εμφάνιση του αδελφού της στο διαμέρισμα της εγκαλούσας, η οποία ματαίωσε τα σχέδια του κατηγορούμενου».

Ωστόσο, ο ειδικός φρουρός προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ζητώντας να αναιρεθεί η καταδικαστική για εκείνον απόφαση. Οι αρεοπαγίτες από τους λόγους που επικαλέστηκε, δέχθηκαν μόνο τις επιεικέστερες ρυθμίσεις του νέου Ποινικού Κώδικα που ισχύουν από 18.11.2019 και απέρριψε όλους τους υπόλοιπους ισχυρισμούς.

Το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ανάπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο Κρήτης προκειμένου να επανεξετάσει τις ποινές που επιβλήθηκαν για τα αδικήματα: α) της απόπειρας βιασμού και β) της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, αλλά και για κάνει επανακαθορισμό της συνολικής ποινής, ενώ οι αρεοπαγίτες διέγραψαν την παρεπόμενη ποινή της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων του για 2 έτη, που του είχε επιβληθεί, καθώς δεν προβλέπεται πλέον.

Η υπόθεση

Το θύμα δέχτηκε την επίθεση το Νοέμβριο του 2012 όταν ο ειδικός φρουρός μπήκε στο διαμέρισμα του. Η γυναίκα κατάφερε κατά τη διάρκεια της επίθεσης να πάρει το κινητό της και πάτησε το πλήκτρο της τελευταίας κλήσης.

Στο τηλεφώνημα απάντησε ο αδελφός της ο οποίος έμενε σε διπλανό διαμέρισμα της ίδιας πολυκατοικίας. Τότε η γυναίκα κάλεσε σε βοήθεια και αδελφός έφτασε στο διαμέρισμα πριν ο δράστης ολοκληρώσει την επίθεση.

Ο δράστης είχε υποστηρίξει ότι το θύμα του άνοιξε την πόρτα λόγω προϋπάρχουσας μεταξύ τους σχέσης. Όμως, οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό του, με το σκεπτικό ότι «ακόμα και ερωτική σχέση να υπήρχε μεταξύ τους, από τη στιγμή που εκείνη δεν συνήνεσε στην ερωτική συνεύρεση και του το κατέστησε γνωστό και μάλιστα αντέδρασε σθεναρά, η εκ μέρους του άσκηση βίας προκειμένου να την εξαναγκάσει στη συνουσία ή σε ανοχή ασελγών πράξεων που επεδίωκε στοιχειοθετεί το έγκλημα της απόπειρας βιασμού, διότι ο νόμος προστατεύει τη γενετήσια ελευθερία του ατόμου, το οποίο είναι ελεύθερο να αυτοδιαθέσει τον εαυτό του και δεν μπορεί να εξαναγκαστεί να συνευρεθεί με κάποιον χωρίς την συναίνεσή του».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καφούνης στο Newsbomb.gr: Ανοιχτά τα καταστήματα και την Κυριακή 31/01- Στόχος η αποφυγή συνωστισμού