ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ανδρέας Πάτσης: Ο οικονομικός εισαγγελέας ζητά τα Πόθεν Έσχες του

Ανδρέας Πάτσης: Ο οικονομικός εισαγγελέας ζητά τα Πόθεν Έσχες του
Eurokinissi

Εξελίξεις στην υπόθεση του Ανδρέα Πάτση - Η οικονομική εισαγγελία ανοίγει έρευνα προκειμένου να εξετάσει αρχικά εάν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης από μέρους αξιόποινων πράξεων

Το ντόμινο των εξελίξεων συνεχίζεται στην υπόθεση του πρώην βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο οικονομικός εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής τα πόθεν έσχες του.

Όπως φαίνεται, η οικονομική εισαγγελία ανοίγει έρευνα προκειμένου να εξετάσει αρχικά εάν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης από μέρους αξιόποινων πράξεων, όπως η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σε πρώτη φάση, η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων θα αξιολογήσει τα οικονομικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στις δηλώσεις του κ. Πάτση, ώστε οι εισαγγελικοί λειτουργοί να αποφανθούν, αν σε βάρος του υπό διερεύνηση βουλευτή προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων που αφορούν ενδεχόμενη φοροδιαφυγή και συνακόλουθα αν τίθεται ζήτημα τέλεσης του αδικήματος της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.

Σημειώνεται ότι σε ενημερωτικό σημείωμα από το γραφείο του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, αναφέρεται ότι το 2019, έτος που εξελέγη ο κ. Πάτσης βουλευτής , στην δήλωση για την χρήση του έτους «εντοπίστηκαν από τον αρμόδιο ορκωτό λογιστή που διενήργησε τον έλεγχο στη δήλωση, ανακρίβειες στην καταγραφή των συμμετοχών του και μη δηλωθείσα επένδυση, οι οποίες συμπληρώθηκαν καθώς προσκομίστηκαν τα απαραίτητα παραστατικά στις εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις του, που έγιναν αποδεκτές από την επιτροπή, κατόπιν εισήγησης του ανώτατου δικαστικού λειτουργού που χειρίστηκε την υπόθεση».

Στο εν λόγω σημείωμα, αναφέρεται πως και σε επόμενες δηλώσεις του κ. Πάτση περιέρχονται «παραλείψεις», οι οποίες ελέγχονται από την επιτροπή της Βουλής.

Αυτές είναι οι εταιρείες που συμμετέχει

«Πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση και «τροφή» στην αντιπολίτευση φαίνεται πως δίνει η υπόθεση του βουλευτή Γρεβενών, Ανδρέα Πάτση, ο οποίος εκδιώχθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Αν και η υπόθεση φαίνεται να ήταν γνωστή εδώ και καιρό, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για τα αντανακλαστικά της στην αποπομπή του κ. Πάτση, ο οποίος διαχειριζόταν κόκκινα δάνεια, ενώ έπαιρνε τεράστιες αμοιβές από τα ΕΛΤΑ - άνω των 800 χιλ. ευρώ, για νομικές – συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, δεν είναι λίγες οι εταιρείες που συμμετέχει ο πρώην πλέον βουλευτής της ΝΔ.

Από το 1995 συμμετέχει στην εταιρεία «Multi Collection» (κοινή εταιρεία με Τράπεζα Πειραιώς), η οποία διαχειριζόταν «κόκκινα» δάνεια.

Το 2010 η εταιρεία «Πλάτων», την οποία ίδρυσε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, (σε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς), αγόρασε «κόκκινα» 62 εκατ. € με 4,3 εκατ. ευρώ.

Ο Ανδρέας Πάτσης συμμετέχει επίσης στην Horsehold (Κυπριακή LTD) από το 2017, ενώ το 2019 επενδύει 1 εκατ. € στην Lyktos (μέτοχος Παγκρήτιας) με δάνειο Ελβετίας.
Το 2022 ιδρύει την εταιρεία «Ανδρέας Πάτσης και Συνεργάτες», εκπροσωπώντας το DLA Piper, Νομικές Υπηρεσίες ΕΛΤΑ.

Επιπλέον, εμπλέκεται σε νομικές υπηρεσίες στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας, ενώ από 2012 – 2022 έχει συμμετοχή σε άλλες 15 εταιρείες.

To… περίεργο είναι πως σύμφωνα με το Πόθεν Έσχες του βουλευτή Γρεβενών, το 2018 είχε καταθέσεις 3.339 €, ενώ το 2019 οι καταθέσεις του εκτινάχθηκαν στα 2.302.940 ευρώ.

Μυστήριο είναι επίσης ότι το 2018 εμφάνιζε σε δάνεια 0 €, ενώ το 2019, 1.309.392 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Παραιτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ για την υπόθεση Πάτση

Ανδρέας Πάτσης: Αυτές είναι οι εταιρείες που συμμετέχει

ΣΥΡΙΖΑ για Ανδρέα Πάτση: Να μην παραγραφούν τα αδικήματα