ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Η αλλαγή στους κώδικες στο επίκεντρο της συνέλευσης της ΕΔΕ -Πώς τοποθετήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Η αλλαγή στους κώδικες στο επίκεντρο της συνέλευσης της ΕΔΕ -Πώς τοποθετήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης έκανε ειδική αναφορά στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας

Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και η διαμόρφωση του νέου «χάρτη» των δικαστηρίων ήταν το επίκεντρο όλων των ομιλιών στη γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΔΕ), από την οποία δεν έλειψαν οι διαφωνίες.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης έκανε ειδική αναφορά στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, που την έχει κατατάξει στην 147η παγκόσμια θέση στο ζήτημα αυτό. Μάλιστα, σημείωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση «μπλοκάρει» τους ξένους επενδυτές. «Το 147 δεν είναι ένα απλό νούμερο, είναι κάτι που αφορά όλους μας και το μέλλον των παιδιών μας» είπε ο κ. Φλωρίδης.

Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί από τους δικηγόρους για τις προωθούμενες αλλαγές, άφησε αιχμές για τη συμμετοχή, κατά το πρόσφατο παρελθόν, δικηγόρων στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που νομοθετούσαν για τους πελάτες τους. «Δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Ε ναι, δεν θα υπάρξει στο υπουργείο Δικαιοσύνης καμία νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ώστε δικηγόροι να νομοθετούν για τους πελάτες τους. Υπήρχαν μέλη νομοπαρασκευαστικών επιτροπών οι οποίοι είναι δικηγόροι, που έχουν μεγάλα δικηγορικά γραφεία» ξεκαθάρισε.

«Είναι ντροπή»

Οι τοποθετήσεις του υπουργού προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Δημήτρη Βερβεσού που ξεκίνησε τον χαιρετισμό του λέγοντας: «Είναι ντροπή να μιλάει ο υπουργός Δικαιοσύνης για κυβερνώσα Δικαιοσύνη, εμείς θέλουμε ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και σας καλούμε να είστε στο πλευρό μας. Η εχθρική πολιτική της Κυβέρνησης καταργεί το δικαίωμα της δικαστικής προστασίας των πολιτών, το οποίο υλοποιείται μέσα από το δικηγόρο. Έχουμε πρόβλημα κράτους δικαίου στη χώρα μας» ανέφερε.

Σχολιάζοντας την απουσία νομοπαρασκευαστικών επιτροπών και την τοποθέτηση του υπουργού, ο κ. Βερβεσός, είπε: «Συμφωνούμε να τις πούμε ομάδες εργασίας; Αλλά όπως και να τις πούνε, μπορούν να λείπουν δικηγόροι; Εμείς προτιμούμε να είναι στις επιτροπές καθηγητές, παρά μυστικοσύμβουλοι του υπουργείου, με παρουσία στα πρωινάδικα».

Αναφερόμενος στις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπουν έκτιση μέρους της ποινής στις ποινές έως 3 χρόνια, ο κ. Βερβεσός έκανε λόγο για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, όταν πηγαίνει κάποιος φυλακή, ενώ δεν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα.

«Για πόσο καιρό θα είμαστε όμηροι της άποψης, ότι, η αυστηροποίηση των ποινών είναι η Λυδία λίθος. Τις φτάσαμε στο απώτερο όριο τις ποινές. Και τι άλλαξε; Σταμάτησαν οι γυναικοντονίες ή η οπαδική βία ή η νεανική βία;» είπε κλείνοντας την τοποθέτηση του.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΔΕ Μαργαρίτα Στενιώτη, τάχθηκε υπέρ των επικείμενων μεταρρυθμίσεων, αλλά άσκησε κριτική για κάποιες εκ των τροποποιήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. «Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε γενικευμένη αμφισβήτηση των λειτουργών και συλλειτουργών της χώρας. Η δικαιοσύνη χαρακτηρίζεται από χρονίζοντα προβλήματα, από υποστελέχωση δικαστικών υπαλλήλων, υποχρηματοδότηση, έλλειψη υποδομών και έλλειψη ψηφιοποίησης» ανέφερε και διερωτήθηκε: «Μήπως η έβδομη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα μετά το 2019 αντιβαίνει στις αρχές της καλής νομοθέτησης και αποδεικνύονται τα ελλείμματα νομοπαρασκευαστικής επιτροπής στη χώρα μας; Η έννομη τάξη εμπλουτίζεται κυρίως για λόγους επικοινωνιακούς δίχως να αναζητούν τα αίτια και υπακούοντας στα κελεύσματα του κοινού περί δικαίου αισθήματος που έχει γίνει άτυπη λαϊκή δικαιοσύνη».

Πάντως, σχολιάζοντας την κατάργηση των Πρωτοδικείων και Εφετείων που υποστήριξε πως δεν ενδείκνυται σε μια νησιωτική χώρα. «Στις προθέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η κατάργηση 5 Εφετείων, μεταξύ αυτών είναι τα Εφετείο Κρήτης και Δωδεκανήσων. Η απόλυτη πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη είναι συνταγματικό δικαίωμα του» επισήμανε η κυρία Στενιώτη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ενοποίηση του πρώτου βαθμού σημειώνοντας: «Η τύχη των ειρηνοδικείων στη χώρα μας γνώρισε ποικίλη νομοθετική αντιμετώπιση. Η συζήτηση για ενοποίηση είχε γίνει και στο παρελθόν. Η προσπάθεια αυτή απέτυχε το 1998. Θεωρούμε αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης τη διατήρηση των Ειρηνοδικείων. Προτείνουμε πολυδυναμικά μητροπολιτικά ειρηνοδικεία, αύξηση των δικαστικών επιδομάτων -που πετύχαμε με διαπραγμάτευση και οι έξι δικαστικές ενώσεις - την αυτοτέλεια των δικαστηρίων και την ανακατανομή οργανικών θέσεων».

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Την ανάγκη ευρείας μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης τόνισε κατά τη σύντομη τοποθέτηση της η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, που αναφερόμενη στην επικείμενη αλλαγή του δικαστικού χάρτη της χώρας έκανε λόγο για «δυσανάλογη κατανομή εργασίας μεταξύ των δικαστηρίων που δεν αντιστοιχεί στις σημερινές ανάγκες, καθώς πολλές φορές δεν είναι εφικτή ούτε η λειτουργία ενός δικαστηρίου λόγω απουσίας δικαστών. Για τις επικείμενες αλλαγές απαιτείται ανταλλαγή απόψεων όλων των ενδιαφερομένων».

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Για σοβαρές τομές έκανε λόγο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, αναφερόμενη σε κάποιες από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ τάχθηκε υπέρ και των νέων διατάξεων για κατάργηση των πολυμελών συνθέσεων στα δικαστήρια του πρώτου και του δεύτερου βαθμού.

Ωστόσο, σχετικά με την ενοποίηση και την ένταξη των Ειρηνοδικών στην ποινική και πολιτική δικαιοσύνη, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις και εξήγησε ότι η όποια μεταβολή για νέο δικαστικό χάρτη απαιτεί συναινέσεις. Παράλληλα, η κυρία Αδειλίνη, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει και ευρεία αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων, προκειμένου να μειωθεί ο τεράστιος όγκος των ποινικών υποθέσεων. Παράλληλα, χαρακτήρισε θετική την επαναφορά της αυτεπάγγελτης δίωξης για το αδίκημα της απιστίας των τραπεζικών στελεχών και υπενθύμισε τις αλλεπάλληλες αναιρέσεις που είχε ασκήσει ο προκάτοχος της πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας επί του θέματος αυτού, οι οποίες δεν ευδοκίμησαν.