ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ένοχη η οδηγός που σκότωσε την τροχονόμο στην Κηφισίας

Ένοχη η οδηγός που σκότωσε την τροχονόμο στην Κηφισίας

Ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, την οδηγό, η οποία τον Απρίλιο του 2013 τραυμάτισε θανάσιμα τη 41χρονη τροχονόμο της Κηφισιάς, Αδαμαντία Σιαφλά, εν ώρα υπηρεσίας.

Το δικαστήριο επιδίκασε μάλιστα μία από τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις, καθώς η οδηγός έτρεχε με αρκετά μεγαλύτερη, από την επιτρεπόμενη, ταχύτητα.

Το χρονικό του σοκαριστικού περιστατικού

Το πρωί της 23ης Απριλίου του 2013, η 41χρονη αρχιφύλακας στην Τροχαία Κηφισιάς και μητέρα δύο παιδιών, ανέλαβε, όπως κάθε ημέρα, υπηρεσία, ενώ κλήθηκε να επιχειρεί επί της διασταύρωσης της λεωφόρου Κηφισίας και Αγίου Δημητρίου. Τότε και ενώ είχε περάσει πάνω από μισή ώρα που η τροχονόμος ρύθμιζε, ομαλά, τη κυκλοφορία των οχημάτων, ένα μαύρο αυτοκίνητο έπεσε πάνω της, κόβοντας, ακαριαία, το νήμα της ζωής της.

Όπως προέκυψε στο αστικό δικαστήριο, το οποίο επιδίκασε μία από τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις που έχουν επιδικασθεί ποτέ, η οδηγός του μαύρου αυτοκινήτου έτρεχε με αρκετά μεγαλύτερη ταχύτητα (88 χιλιόμετρα) από την επιτρεπόμενη που ήταν 50 χιλιόμετρα. Σύμφωνα, δε, με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που συνεδρίασε τρία χρόνια πριν, η οδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου κινείτο στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας του ρεύματος της λεωφόρου Κηφισίας προς Μαρούσι και ενώ το όχημα που βρισκόταν μπροστά της, είχε υπακούσει στις εντολές της τροχονόμου, αυτή πραγματοποίησε ελιγμό σκοτώνοντας την άτυχη γυναίκα. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση, η οδηγός δεν αντελήφθη την τροχονόμο, ούτε οπτικά, ούτε ηχητικά και αφού ενήργησε απότομη αλλαγή της πορείας από τη δεξιά λωρίδα, που, αρχικά, κινείτο προς την αριστερή, προκειμένου να αποφύγει το προπορευόμενο, σταματημένο αυτοκίνητο, συγκρούσθηκε με την τροχονόμο, με το εμπρόσθιο αριστερό τμήμα του αυτοκινήτου της. Σύγκρουση, που σύμφωνα με την προαναφερόμενη απόφαση, οφειλόταν σε αποκλειστική υπαιτιότητα της οδηγού, η οποία δεν κατέβαλε την επιμέλεια και προσοχή που, με βάση τις ατομικές της ικανότητες αλλά και του μέσου συνετού οδηγού, μπορούσε και όφειλε να καταβάλει.

Αποκλειστική υπαιτιότητα της οδηγού αναγνώρισε, χθες (14/2) και το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, μετά από μία ακροαματική διαδικασία που κράτησε για πάνω από τρεις ώρες και ολοκληρώθηκε με την καταδίκη για ανθρωποκτονία από αμέλεια της κατηγορουμένης.