Ποινική δίωξη για κακούργημα κατά της οικογένειας Μπόμπολα

Newsroom Newsroom

Ποινική δίωξη για κακούργημα κατά της οικογένειας Μπόμπολα

Για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απάτη σε βάρος των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους περίπου 50 εκατομμυριών ευρώ, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, σε κατασκευαστική εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Μπόμπολα, αναφορικά με την κατασκευή αυτοκινητοδρόμου στα Σκόπια.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη μετά τις καταγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια Ζόραν Ζάεβ για ατασθαλίες στην εργολαβία του αυτοκινητοδρόμου Ντέμιρ Κάπια – Σμόκβιτσα που είχε αναλάβει η συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρεία, αλλά και βάσει σχετικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Στην έκθεση περιγράφονται μεταξύ άλλων υπέρογκες αμοιβές στο προσωπικό της εταιρείας οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τους μισθούς στη γειτονική χώρα. Ειδικότερα, το ύψος των αποδοχών που εμφανίζονταν να λαμβάνουν διάφορα πρόσωπα, την περίοδο 2012-2013, αποτελεί ένδειξη ότι είτε τα χρήματα αυτά δεν προορίζονταν για τα στελέχη αυτά, είτε διοχετεύονταν σε τρίτους είτε είχαν ως πραγματικό σκοπό τη διόγκωση του τιμήματος του έργου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της OLAF, οι μισθοί που εμφανίζονταν να εισπράττουν ορισμένα στελέχη της κατασκευαστικής εταιρείας έφταναν στο «εξωπραγματικό» για τα οικονομικά δεδομένα των Σκοπίων το ποσό των 110.000 ευρώ, μηνιαίως!

Η υπόθεση κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου, ύψους 270.000.000 ευρώ, πυροδότησε οξεία πολιτική αντιπαράθεση στα Σκόπια με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς αφού η ελληνική εταιρεία, φέρεται, σύμφωνα με καταγγελίες να κέρδισε το έργο αν και η προσφορά της ήταν σημαντικά υψηλότερη (κατά 40.000.000 ευρώ) από αυτές των ανταγωνιστών της. Επίσης, οι ίδιες καταγγελίες έκαναν λόγο για Έλληνες πολίτες που έφταναν στα Σκόπια, οργανωμένα, με λεωφορεία οι οποίοι δεν ασχολούνταν με την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, αλλά εισέπρατταν από την εταιρεία, μέσω του υποκαταστήματος της Stopanska Banka, μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά (20.000 έως και 90.000 ευρώ), βάσει συμβάσεων έργου. Όπως ανέφεραν δε, οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, σε λιγότερο από έναν χρόνο εισήλθαν στη γειτονική χώρα για τον σκοπό αυτό 96 Έλληνες πολίτες ενώ εννέα από αυτούς φαίνεται να έχουν το ίδιο επώνυμο αλλά διαφορετικό όνομα.

Η κατασκευαστική εταιρεία πάντως έχει χαρακτηρίσει «αβάσιμα και αδικαιολόγητα» τα σχετικά δημοσιεύματα του σκοπιανού και διεθνούς Τύπου υποστηρίζοντας ότι «από την έναρξη του παραπάνω έργου όλες οι δραστηριότητες και όλες οι σχετικές οικονομικές συναλλαγές εκτελούνται σύμφωνα με τους διεθνείς και τοπικούς νόμους και κανονισμούς. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε συναλλαγή καλύπτεται από συμβάσεις και τιμολόγια, οι φόροι υπολογίζονται και πληρώνονται και τελικώς όλες οι πληρωμές γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος, όπως απαιτείται από τον νόμο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved