ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Παπακωνσταντίνου: Πολιτική απόφαση οι χειρισμοί της λίστας Λαγκάρντ

Παπακωνσταντίνου: Πολιτική απόφαση οι χειρισμοί της λίστας Λαγκάρντ

Πολιτική απόφαση ήταν η επιλογή του σκανδαλώδους, όπως τελικά αποδείχθηκε, συγκεκριμένου τρόπου χειρισμού της λίστας Λαγκάρντ.

«Δεν είχε δόλο ο Διώτης… Κάποιοι έφτιαξαν πολιτικές καριέρες πάνω στη λίστα»

Αυτό παραδέχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου καταθέτοντας στη δίκη για την υπόθεση της λίστας Λάγκαρντ με κατηγορούμενο τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελέα, Ιωάννη Διώτη.

«Ήταν πολιτική απόφαση να αναζητήσω τη λίστα, ήταν πολιτική απόφαση να μην πρωτοκολληθεί, ήταν πολιτική απόφαση να δώσω 20 ονόματα στον κ. Καπελέρη και ήταν πολιτική απόφαση να σταλεί με τον τρόπο που εστάλη στον κ. Διώτη», είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστηρίζοντας πως οι ενέργειες του κ. Διώτη δεν είχαν δόλο. «Δεν προκύπτει από τη λογική αλλά και από την ιστορία του κ. Διώτη ότι είχε δόλο. Εξ όσων γνωρίζω έγινε συσχέτιση των στοιχείων που περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ στη λίστα των 65 CD».

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε στην κατάθεσή του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, όπως είχε κάνει και ο διαδοχός του στο υπουργείο Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, πως «η λίστα Λαγκάρντ αποτέλεσε για πολύ καιρό στοιχείο πολιτικής αντιπαράθεσης για να κάνουν κάποιοι πολιτικές καριέρες».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε πως, κατά την προσωπική του άποψη, η λίστα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα στοιχείο σε σχέση με άλλα και όχι ως βάση αυτοτελή φορολογικού ελέγχου και με αυτό το σκεπτικό την απέστειλε στον κ.Διώτη.

Εξαπέλυσε μάλιστα «βολές» προς το ΣΔΟΕ, απαντώντας σε ερώτηση για τα ποσά που έχουν βεβαιωθεί στην υπόθεση της λιστας Λαγκάρντ, επισημαίνοντας: «Δεν με ενδιαφέρει πόσα βεβαιώνονται από τη στιγμή που η εισπραξιμότητα είναι κάτωτου 1%. Να κάνουν καλύτερη δουλειά και να βεβαιώνουν ότι εισπράττεται. Το ΣΔΟΕ κάνει ότι κάνει τη δουλειά του. Βέβαια το ΣΔΟΕ του 2017 είναι απείρως καλύτερο από αυτό του 2010 διότι όλοι οι υπουργοί προχώρησαν σε νομοθετικές παρεμβάσεις και κυρίως στο ζήτημα της άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Είχαμε πιο αυστηρή νομοθεσία και από την Ελβετία».

Στη δίκη κατέθεσε και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, περιέγραψε τις επαφές που είχε με τις γαλλικές Αρχές για την παραλαβή των στοιχείων, τονίζοντας ότι «οι Γάλλοι ζήτησαν μυστικότητα και εμπιστευτηκότητα» και προσθέτοντας ότι τότε «υπήρχε το κλίμα ότι η Ελλάδα δεν είχε πετύχει τους στόχους της για την πάταξη της φοροδιαφυγής και πολλοί προφανώς προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν» ενώ υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει εάν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε δώσει εντολή ελέγχου στον κ. Διώτη.

Η δίκη συνεχίζεται τον Ιούλιο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων