ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης 16 ετών σε 21χρονο επίδοξο εμπρηστή

Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης 16 ετών σε 21χρονο επίδοξο εμπρηστή

Ποινή «καταπέλτης» από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, σε 21χρονο Αλγερινό, για απόπειρα εμπρησμού.

Σε συνολική κάθειρξη 16 ετών καταδικάστηκε ένας Αλγερινός 21 ετών, που κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης για απόπειρα εμπρησμού στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών της ΣΟΦΤΕΞ, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Το δικαστήριο με οριακή πλειοψηφία (4-3) τον έκρινε ένοχο για απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, ενώ αποφάσισε να μην χορηγήσει αναστολή στην έφεση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το περιστατικό συνέβη το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς του 2017.

Ο επικεφαλής της αστυνομικής φρουράς της συγκεκριμένης δομής στο Κορδελιό, ενημερώθηκε 15 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ότι τέσσερις άγνωστοι δράστες -πιθανότατα αλλοδαποί- που διαμένουν σε εγκαταλελειμμένα βαγόνια του ΟΣΕ, 500 μέτρα πιο μακριά, εισήλθαν με καλυμμένα τα πρόσωπα στο κέντρο. Στη συνέχεια περιέλουσαν με βενζίνη σκηνή στην οποία διέμεναν τέσσερις Σύροι πρόσφυγες (ένας άνδρας με την ανιψιά του κι ένα ανδρόγυνο), επιχειρώντας να βάλουν φωτιά με αναπτήρα.

Τις κινήσεις τους παρακολουθούσαν από απόσταση αναπνοής τρία άτομα που παραφυλούσαν, ανάμεσα στους οποίους κατηγορείται ότι ήταν κι ο 21 ετών Αλγερινός. Τα παρ' ολίγον θύματα αντιλήφθηκαν τις προθέσεις των δραστών και κάλεσαν σε βοήθεια, με αποτέλεσμα οι επίδοξοι εμπρηστές να τραπούν σε φυγή. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον δυνατό άνεμο που φυσούσε εκείνη την ώρα απέτρεψε -κατά το κατηγορητήριο- την εκδήλωση της φωτιάς. Φιλοξενούμενοι στη δομή καταδίωξαν τους δράστες και κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον Αλγερινό, που αναγνωρίστηκε ως εκ των ατόμων που επιτηρούσε το χώρο παρέχοντας συνδρομή στους φυσικούς αυτουργούς.

Όπως έγινε γνωστό, τα δύο προηγούμενα 24ωρα υπήρχε διένεξη μεταξύ φιλοξενούμενων στη δομή της ΣΟΦΤΕΞ και διαμενόντων στα βαγόνια και η απόπειρα εμπρησμού εκτιμάται ότι ήταν πράξη εκδίκησης. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος στην απολογία του αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με το περιστατικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις