ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣτΕ: Νόμιμη η μεταβίβαση το ΤΑΙΠΕΔ 137 διαμερισμάτων του προσφυγικού συνοικισμού

ΣτΕ: Νόμιμη η μεταβίβαση το ΤΑΙΠΕΔ 137 διαμερισμάτων του προσφυγικού συνοικισμού

Συνταγματική και νόμιμη κρίθηκε η μεταβίβαση 137 διαμερισμάτων από τα συνολικά 228 του προσφυγικού συνοικισμού (προσφυγικά) στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (507/2018) απέρριψε την προσφυγή του Δήμου Αθηναίων ότι τα ακίνητα του προσφυγικού συνοικισμού ανήκουν στην κυριότητά του. Κι αυτό γιατί ο Δήμος Αθηναίων δεν απέδειξε την κυριότητα επί των συγκεκριμένων ακινήτων, αλλά ούτε προσκόμισε κάποια απόφαση των πολιτικών δικαστηρίων που να του αναγνωρίζει το δικαίωμα κυριότητας.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τον ισχυρισμό του Δήμου ότι παράνομα μεταβιβάστηκαν μερικά από τα ακίνητα στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς είναι χαρακτηρισμένα «νεότερα μνημεία» και σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 24), τις διεθνείς συμβάσεις των Παρισίων (ν.1126/1981) και της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης (ν. 2039/1992) δεν μπορεί να διασπάται η ενότητα των μνημείων.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ από μόνη της η μεταβίβαση των ακινήτων αυτών στο ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να εγκρίνεται οποιαδήποτε επέμβαση σε αυτά, αλλά και βασικά χωρίς να αποχαρακτηρίζονται από μνημεία, είναι νόμιμη. Μόνο η μεταβολή τους ιδιοκτησιακού καθεστώτος δεν συνεπάγεται την άρση της προστασίας του συνόλου του μνημείου, καταλήγουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

Σχετικές ειδήσεις