ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Κύκλωμα «Ριχάρδος»: Ποιος είναι ο πασίγνωστος παρουσιαστής που εμπλέκεται (pics)

Κύκλωμα «Ριχάρδος»: Ποιος είναι ο πασίγνωστος παρουσιαστής που εμπλέκεται (pics)

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις για τησυμμορία λαθρεμπορίας χρυσού.

Η ΕΛ.ΑΣ. μετά από πολύμηνες έρευνες κατάφερε να ξεσκεπάσει τη δράση δύο πολυμελών αυτοτελών εγκληματικών οργανώσεων που έκαναν λαθρεμπόριο χρυσού σε ολόκληρη την ελληνική Επικράτεια και τον εξήγαγαν στην Τουρκία.

Τα δύο κυκλώματα δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον την τελευταία διετία στην κακουργηματική λαθρεμπορία χρυσού, κυρίως σε μορφή σκραπ, χωρίς να καταβάλλουν φόρους και άλλες νόμιμες επιβαρύνσεις κατά την αγορά, πώληση, παραλαβή, εμπορία, κατοχή, αποθήκευση και παράνομη εξαγωγή του στην Τουρκία.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε αποκάλυψε τα ονόματα των εμπλεκομένων, τα οποία το Newsbomb.gr έχει στην κατοχή του αλλά για ευνόητους λόγους δεν τα δημοσιοποιεί - προς το παρόν.

Ανάμεσά τους βρίσκεται και πασίγνωστος Έλληνας παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών.

Δείτε το έγγραφο που αναφέρει το όνομά του στη gallery στο τέλος του άρθρου

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Ο χρυσός που διακινούσαν προέρχονταν από την τήξη άγνωστης προέλευσης κοσμημάτων, λιρών και άλλων τιμαλφών, που είχαν περιέλθει στην κατοχή τους μέσω αγορών και ενεχυριάσεων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μέρος αυτών ήταν προϊόντα εγκλήματος.

Ο κύκλος εργασιών του κυκλώματος άγγιζε τα 400.000 ευρώ ημερησίως, ενώ είναι αδύνατο να υπολογιστεί σε αυτή την φάση με ακρίβεια το συνολικό κέρδος από την παράνομη δραστηριότητά τους. Εκτιμάται ωστόσο ότι είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για ένα τεράστιο κύκλωμα κλεπταποδόχων και λαθρεμπόρων χρυσού, που δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία 2-3 χρόνια με πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό έναν Σύρο και έναν Τουρκοαρμένη που διακινούσαν στη μαύρη αγορά της Τουρκίας τις πλάκες χρυσού και αργύρου.

Ανάμεσα σε αυτούς πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο πολύ γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας «Ριχάρδος» με πλήθος ενεχυροδανειστηρίων σε όλη την χώρα που πρόσφεραν τη νομιμοφανή κάλυψη στο κύκλωμα.

Μάλιστα, τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος κανόνιζαν τιμή αγοράς του χρυσού, σε αντίθεση με την διεθνώς καθορισμένη τιμή του από τα χρηματιστήρια και έτσι έβγαλαν σύντομα εκτός και τον ανταγωνισμό, ενώ ακριβώς λόγω της παράνομης δραστηριότητάς τους είχαν ανεξάντλητη πρόσβαση σε μετρητό χρήμα, που τους βοηθούσε όχι μόνο να χρηματοδοτούν τις παράνομες δραστηριότητές τους αλλά και να μαζέψουν όλο το χρυσό και το ασήμι από την αγορά.

Δείτε τις φωτογραφίες...