ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δικαστικό θρίλερ σε εξέλιξη με την υπόθεση Ριχάρδου: Διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελίας

Δικαστικό θρίλερ σε εξέλιξη με την υπόθεση Ριχάρδου: Διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελίας

Καταιγιστικές εξελίξεις στη φερόμενη εγκληματική οργάνωση λαθρεμπορίας χρυσού - Πρωτοφανείς προχειρότητες, σημαντικές παραλείψεις και γκάφες ολκής στην ογκώδη δικογραφία - Καταπίπτει το κατηγορητήριο - Νέα εμπλοκή στην υπόθεση -Σε δικαστικό... θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση της "λαθρεμπορίας χρυσού", καθώς λίγες ώρες μετά την κίνηση της ανακρίτριας για ανάκληση των 8 ενταλμάτων προσωρινής κράτησης ισάριθμων κατηγορουμένων, η Εισαγγελία δεν έχει δώσει ακόμη τη σύμφωνη γνώμη για ....να ανάψει το πράσινο φως για την αποφυλάκιση των κατηγορουμένων.

Υπό αυτά τα δεδομένα οι 8 κατηγορούμενοι επί του παρόντος παραμένουν σε καθεστώς κράτησης.

Έτσι η επόμενη δικονομική κίνηση που μελετούν οι συνήγοροι υπεράσπισης τους είναι η κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για την άρση της προσωρινής τους κράτησης. Σε μία τέτοια περίπτωση το αίτημα αποφυλάκισης θα κριθεί τις επόμενες μέρες από τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελική αρχή φαίνεται να σταθμίζει διαφορετικά τα στοιχεία της υπόθεσης επικαλούμενη αντίθετες αποφάσεις σε υποθέσεις εξαγωγής χρυσού.

Η διαφορετική αυτή προσέγγιση σύμφωνα με πηγές από το χώρο της δικαιοσύνης αποτυπώνει τη νομική διάσταση απόψεων που έχει προκύψει για την υπόθεση αυτή.

Από το πρωί της Τρίτης 4/12/2018 η υπόθεση έχει πάρει άλλη τροπή αφού σύμφωνα με τους συνηγόρους του Ριχάρδου δεν υπάρχει αδίκημα καθώς όπως υποστήριξαν για την εξαγωγή χρυσού δεν απαιτείται η καταβολή δασμών.

Το χρονικό του φιάσκου και των παραλείψεων

Προς κατάρρευση οδηγείται το κατηγορητήριο για την υπόθεση της λαθρεμπορίας χρυσού με αποτέλεσμα οδηγούνται τις επόμενες ώρες εκτός φυλακής όλοι οι κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός τηλε-ενεχυροδανειστής Δημήτρης - Ριχάρδος Μυλωνάς μετά την βεβαίωση από τις αρμόδιες αρχές ότι το αδίκημα της λαθρεμπορίας, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η δικογραφία, δεν υπάρχει.

Οι πρωτοφανείς προχειρότητες, οι σημαντικές παραλείψεις και οι γκάφες ολκής που εντοπίστηκαν τελικά στην ογκώδη κατά τα άλλα δικογραφία για την αποκαλουμένη υπόθεση «λαθρεμπορίας χρυσού» οδήγησαν στην ανατροπή της και στην σπάνια για τα δικαστικά χρονικά ανάκληση της προφυλάκισης των οκτώ κατηγορουμένων κατά δήλωση των δικηγόρων τους.

Η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή μετά το έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομικών στο οποίο βεβαιώνεται ότι δεν οφείλονται δασμοί και φόροι για εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία.

Οι πρωτόγνωρες δικαστικές εξελίξεις ανακοινώθηκαν στους δικηγόρους οι οποίοι δήλωσαν:

Αλέξης Κούγιας: «Μας κάλεσε η κυρία ανακρίτρια η οποία προς τιμή της, μας ανακοίνωσε ότι από χθες το μεσημέρι, με επιμέλεια της, κατάφερε να προκαλέσει αντίδραση από ΑΑΔΕ, που είναι η μόνη αρμόδια για να βεβαιώνει τελωνειακές παραβάσεις. Κατόπιν αυτού ενεργοποίησε αυτεπαγγέλτως τη διαδικασία για αποφυλάκιση. Το βέβαιο είναι ότι σε λίγες ώρες οι κατηγορούμενοι θα είναι ελεύθεροι. Αυτό είναι το μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη Δικαιοσύνη για ιδιοτελείς σκοπούς αλλά η δικαιοσύνη δίνει απαντήσεις. Δεν γνωρίζω αν αυτεπαγγέλτως η Δικαιοσύνη στραφεί σε βάρος αυτών που δημιούργησαν φαρσοκωμωδία».

Δημήτρης Κακόγιαννος: «Είναι μία κακή νομική τροφή από μία ακατάλληλη αστυνομική κουζίνα».

Επαμεινώνδας Παπαδέαs: «Με μία κακή, πρόχειρη και κατασκευασμένη δικογραφία, μία μητέρα δύο ανηλίκων βρίσκεται σήμερα προφυλακισμένη».

Παναγιωτης και Γιώργος Μιχαλόλιας: «Μετεβλήθη το αστυνομικό τμήμα ασφαλείας σε αστυνομικό τμήμα ανασφαλείας. Οδήγησαν δεκάδες ανθρώπους στην ταλαιπωρία με σοβαρές διώξεις χωρίς να έχουν οποιοδήποτε νομικό έρεισμα όπως βεβαίωσαν οι αρμόδιες αρχές του ΥΠΟΙΚ. Κλείνουμε με την εξής φράση: Ο μη γένοιτο επανάληψη αυτής της διωκτικής αυθαιρεσίας και αξίζει να τονίσουμε και την ευαισθησία των δικαστικών αρχών οι οποίες μέχρι σήμερα έκαναν άλματα στο κενό».

Δείτε τι είχε δηλώσει νωρίτερα ο δικηγόρος του Ριχάρδου Μυλωνά, Αλέξης Κούγιας, στην ΕΡΤ:

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την υπόθεση ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα: Προσοχή - Ποιοι μπορούν να το εισπράξουν χωρίς αίτηση

Ρόδος: Σοκάρουν οι τελευταίες στιγμές της 21χρονης φοιτήτριας - Στον εισαγγελέα οι κατηγορούμενοι