ΕΘΝΙΚΑ

Συναγερμός στο Αιγαίο: Το «θερμό» περιστατικό ανάμεσα στο Γιαβούζ και το Πολεμικό Ναυτικό

Συναγερμός στο Αιγαίο: Το «θερμό» περιστατικό ανάμεσα στο Γιαβούζ και το Πολεμικό Ναυτικό

Οι προκλητικές κινήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο συνεχίζονται χωρίς κανένα δισταγμό. Η ένταση στην περιοχή χτύπησε «κόκκινο» όταν το βράδυ της Δευτέρας (24/06) το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» επιχείρησε να κάνει «κράτει» τις μηχανές έξω από το Καστελλόριζο.

Οι Τούρκοι, σύμφωνα με το militaire.gr, αφού φρόντισαν να κάνουν κρουαζιέρα στο Αιγαίο το «Γιαβούζ» και τη στρατιωτική του συνοδεία, το πλοίο-γεωτρύπανο προσέγγισε τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, το Καστελλόριζο.

Δείτε τη θέση του πλοίου, στις 07:00 το πρωί της Δευτέρας.

Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στο Πολεμικό Ναυτικό και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς υπήρχε η πληροφορία πως οι Τούρκοι θα σταματούσαν τη ρότα του «Γιαβούζ» προς την Αττάλεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα πλοία του ελληνικού στόλου ήταν σε επιφυλακή και παρακολουθούσαν στενά την πορεία του γεωτρύπανου και της «συνοδείας» του προκειμένου να βεβαιωθούν ότι η ρότα του θα το οδηγούσε στην Αττάλεια. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρχαν συγκεκριμένες οδηγίες αντίδρασης σε ενδεχόμενη τουρκική πρόκληση.

Τελικά οι Τούρκοι δεν προχώρησαν σε περαιτέρω προκλήσεις.

Δείτε φωτογραφίες από την πορεία του ΓΙΑΒΟΥΖ:

Η Ελλάδα έτοιμη να στείλει ηχηρό μήνυμα

Η παρουσία πολεμικών πλοίων του Στόλου μας κρίθηκε αναγκαία για να αποφευχθεί οποιαδήποτε «πονηριά» των Τούρκων , οι οποίοι έχουν ανακοινώσει ότι ο προορισμός του ΓΙΑΒΟΥΖ είναι η Κύπρος. Ωστόσο, μέχρι να φθάσει εκεί πολλά μπορούν να επιχειρήσουν οι Τούρκοι.

Η απόφαση για παρακολούθηση του Στόλου, όπως προβλέπεται επί της ουσίας είχε ανακοινωθεί στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο CNN Greece. Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν πάει γεωτρύπανο στο Καστελλόριζο, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σχέδια, και αυτά τα σχέδια είναι σε γνώση μας, τα έχουμε μελετήσει, έχουν έρθει στο ΚΥΣΕΑ, έχουν εγκριθεί. Δεν θα φτάσουν ως εκεί γιατί θα τους αποτρέψουμε να φτάσουν ως εκεί».

Ο Τσίπρας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον ΥΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος με τη σειρά του έχει διαρκή επαφή με τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Σ. Πετράκη.

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί από την τουρκική πλευρά το ΓΙΑΒΟΥΖ θα κάνει γεώτρηση στην θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Κύπρου. Με δεδομένο όμως ότι κανένας δεν μπορεί να εμπιστευθεί όσα λένε οι Τούρκοι ειδικά αυτές τις ημέρες, κρίθηκε απαραίτητο να αρχίσουν να εφαρμόζονται σχέδια που υπάρχουν για το ενδεχόμενο να το δούμε σε άλλες περιοχές.

Διαβάστε ακόμα:

ΣΟΚ: Αναζητούσαν τον καθηγητή για πολλά χρόνια - Η φρικτή αλήθεια ήταν δίπλα τους