ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Κορονοϊός –Κλειστές οι εκκλησίες για τους πιστούς τη Μ. Εβδομάδα: «Δεν προτρέπουμε κανέναν να έρθει»

Κορονοϊός –Κλειστές οι εκκλησίες για τους πιστούς τη Μ. Εβδομάδα: «Δεν προτρέπουμε κανέναν να έρθει»
INTIME NEWS

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Να εξηγήσει το καθεστώς που θα επικρατήσει στις Εκκλησίες επιχειρεί η Εκκλησία της Ελλάδος μετά την τελευταία εγκύκλιο και την ανησυχία που επικρατεί για τον κίνδυνο περαιτέρω διάδοσης του φονικού ιού στην χώρα μας.

«Πέρα, απ' όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ' άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ᾿ οίκον προσευχή», τόνισε σήμερα ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε πρωινές ενημερωτικές εκπομπές τηλεοπτικών σταθμών.

Μάλιστα και ειδικότερα για την εγκύκλιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία αναφέρει ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί 11.00-13.00 τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και 13.00-17.00 τη Μεγάλη Παρασκευή, δύο (2) ώρες μετά την απόλυση των Ιερών Ακολουθιών, επισήμανε ότι «αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της διυπουργικής απόφασης: "Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας'' και αφορά μόνο τους ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των Ιερών Ναών».

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην εκκλησία». τονίζει. Οι εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς κι αυτό είναι το νόημα της «κεκλεισμένων των θυρών» τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών.

Τα βασικά σημεία των παρεμβάσεων του σεβασμιότατου ήταν:

  1. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε στους μητροπολίτες την από 7-4-2020 εγκύκλιό της με την οποία τους διαβίβαζε την νέα διυπουργική απόφαση της 6-4-2020 και τους παρακαλεί για την εφαρμογή όσων προβλέπονταν σε αυτή και του μέτρου για το «κεκλεισμένων των θυρών». Η εγκύκλιος απευθυνόταν προς τους μητροπολίτες και όχι προς τον λαό για να τον προσκαλεί σε συγκέντρωση.
  2. Η εγκύκλιος αυτή κοινοποιήθηκε στους τρεις υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη προς ενημέρωσή τους.
  3. Αλλωστε, ήδη ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών, και επιτρέπεται μόνον κατόπιν σχετικής αδείας.

Νωρίτερα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με εγκύκλιό της προς όλες τις Μητροπόλεις, όρισε τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι ναοί στη χώρα, καθόλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο, η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών θα είναι «λιτή και σεμνοπρεπής». Συγκεκριμένα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ιδίως οι μεταδιδόμενες από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο ιερές ακολουθίες επιβάλλεται να πληρούν τα προβλεπόμενα από την Κ.Υ.Α., για να μην δώσουμε οποιαδήποτε αφορμή για κακεντρεχή σχόλια και ψόγους».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Παράλληλα, με την εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η χρήση μεγαφώνων για τη μετάδοση της λειτουργίας.

Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται η απαγόρευση της χρήσης μεγαφώνων για την μετάδοση της λειτουργίας ενώ ορίζεται ότι η περιφορά του Επιταφίου κατά την Μεγάλη Παρασκευή θα περιορισθεί αποκλειστικά μέσα στο ναό και η τελετή της Ανάστασης θα γίνει κανονικά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου.

Οι καμπάνες θα χτυπήσουν πένθιμα την Μεγάλη Παρασκευή αλλά και την ώρα της Ανάστασης όταν θα ψάλλεται το Χριστός Ανέστη.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Ξεχάστε το Πάσχα στο χωριό-Μπλόκα, βαριά πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις στους «πονηρούς»

Κορονοϊός: Τραγωδία! Πήγε σε πάρτι και κηδεία και «σκότωσε» με τον ιό τρεις δικούς της ανθρώπους

Κορονοϊος: Σήμερα η οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους σε νοσοκομεία, ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ και ΓΓΠΠ

Οι πόρτες των εκκλησιών θα είναι κλειστές κατά την διάρκεια όλων των ιερών Ακολουθιών. Θα ανοίγουν όμως τουλάχιστον για δύο ώρες μετά το τέλος τους, το πρωί κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας (από τις 11:00 έως τις 13:00) εκτός της Μεγάλης Παρασκευής που θα ανοίξουν από τις 13:00 έως τις 17:00.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία: Πέθανε γνωστή τραγουδίστρια - Ήταν μόλις 25 ετών

Σχετικές ειδήσεις