ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πάσχα 2021 - Άγιο Φως: Πώς θα φτάσει στην Ελλάδα - Τι θα γίνει με τη μεταφορά του

Άγιο Φως
INTIME NEWS

Άγιο Φως: Κάμφθηκαν οι όποιες επιφυλάξεις είχε η κυβέρνηση του Ισραήλ για την παραλαβή του Αγίου Φωτός από τον πανάγιο τάφο στα Ιεροσύλημα.

Εκτιμάται ότι το αεροσκάφος που θα το φέρει στην Αθήνα από το αεροδρόμιο του Τελ-Αβίβ θα έχει προσγειωθεί πριν τις 18:00 το Μ. Σάββατο, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Οι διαδικασίες θα ακολουθήσουν αυστηρό και συγκεκριμένο πλαίσιο, καθώς στο Ισραήλ ισχύουν αυστηρά μέτρα προστασίας για την πανδημία του κορονοϊού. Η ολιγομελής αποστολή που θα παραλάβει το Άγιο Φως, μόλις 2 άτομα, θα έχει εμβολιαστεί ή θα διαθέτει test pcr αρνητικό.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωσταντίνος Βλάσης μίλησε στην ΕΡΤ για το ταξίδι του στα Ιεροσόλυμα και τη διαδικασία μεταφοράς από τον πανάγιο τάφο.

Όπως ανέφερε ο κ. Βλάσης, φέτος θα κάνουμε ένα βήμα παραπάνω και το Άγιο Φως θα μεταφερθεί σε κάποιες πόλεις της Ελλάδας, πάντα λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα

  • Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10τ.μ., και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.
  • Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.
  • Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.

Το πρόγραμμα των Ακολουθιών

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας ενέκρινε την Τρίτη οι εκκλησίες να είναι ανοιχτές τη Μεγάλη Εβδομάδα και η Ανάσταση να γίνει στις 21:00 και σε εξωτερικούς χώρους.

Για τις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν από την Κυριακή των Βαΐων έως και τη Μεγάλη Τετάρτη στις 18:30, τη Μεγάλη Πέμπτη στις 17:30 και τη Μεγάλη Παρασκευή στις 18:00.

Επίσης, η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο χωρίς πομπή πιστών και το προσκύνημά του εκτός του ναού με τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βύρωνας: Γυναίκα έριξε πετρέλαιο σε κορίτσια που έπαιζαν κάτω από το σπίτι της